20 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • «Орнаментальні фуги Василя Кричевського»: альбом та виставка — у Житомирі

«Орнаментальні фуги Василя Кричевського»: альбом та виставка — у Житомирі

  • Фото: ЖМР
  • 17 лютого, 2024 12:13

Архітектор, графік, дизайнер, художник театру й кіно, творець герба й гривні УНР, а також цілого напряму в архітектурі — українського модерну. У Житомирі презентували проєкт "Орнаментальні фуги Василя Кричевського". Його автор — Олександр Савчук, харків'янин, кандидат філософських наук і видавець.

Про це 17 лютого повідомляє Житомирська міська рада.

Дерев'яні панно, панно на полотні та альбом, в якому зібрані дві сотні ескізів, розроблених свого часу Кричевським і не використаних ним, — це складові мистецького проєкту.

Ці ескізи орнаментів знаходяться в різних музеях України. Тепер вони ще й втілені у вигляді картин. У Житомирському обласному краєзнавчому музеї представлено 17 таких картин: 4 — на дереві та 13 — на полотні.

"Ця експозиція — це спроба показати, як може працювати народне мистецтво в елітарному міському просторі", — говорить Олександр Савчук. Ескізам дали нове життя, і вони цілком можуть існувати у сучасному дизайнерському світі.

Олександр Савчук є укладачем двотомної хрестоматії «Василь Григорович Кричевський", куди увійшли текстові праці, архівні матеріали, художні роботи та інший творчий доробок митця. Автор проєкту каже: у ході праці над спадщиною Кричевського і стало відомо про дві сотні його ескізів, що зберігаються у різних музеях.

"Ми захотіли не просто опублікувати їх, а дати нове життя, — каже видавець. — ... Для мене ще й дуже важливо, що Кричевський, будучи слобожанином і харків' янином, а потім киянином, знаним на увесь світ, повертається і мандрує містами України".

Виставка вже побувала у Полтаві та Києві. У Житомирі в обласному краєзнавчому музеї її можна переглянути упродож місяця. Потім вона поїде до Львова та Харкова.

Поділитись

Новини по темі: