28 червня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Ділянку 1,2 га землі вартістю 28,5 млн грн з древнім Городищем ХVI-ХVII ст.повернуто державі

Ділянку 1,2 га землі вартістю 28,5 млн грн з древнім Городищем ХVI-ХVII ст.повернуто державі

  • Фото: Ілюстративне
  • 20 червня, 2024 17:19

Йдеться про земельну ділянку, на якій розташована цінна археологічна пам’ятка Городище ХVI – ХVII століть – Замчище.

Коростишівська окружна прокуратура, в інтересах держави в особі Житомирської обласної військової адміністрації, звернулася до суду з позовом про визнання незаконними і скасування наказів ГУ Держгеокадастру в області та усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою площею 1,2 га, що на території Брусилівської ОТГ.

Свого часу, у 2018 році, під час інвентаризації земель, разом з іншими ділянками сільгосппризначення, за наказом ГУ Держгеокадастру в області, її передано до комунальної власності Брусилівської селищної ради.

Однак прокурори встановили, що це здійснено з порушенням Закону України «Про охорону культурної спадщини». Зокрема, законодавець чітко визначив, що землі, на яких розташовані пам'ятки археології, мають перебувати у державній власності.

Також прокурори встановили, що ця пам’ятка ще з 1995 року, відповідно до рішення Житомирської обласної ради, перебуває на державному обліку та охороні.

Після відкриття Господарським судом Житомирської області у справі провадження відповідачі погодилися з вимогами прокуратури.

Наразі земельна ділянка вартістю 28,5 млн грн з розташованим на ній древнім Городищем – Замчищем повернута державі.

Журнал Житомира писав, що громаду на Житомирщині суд зобов'язав підготувати документи для збереження культурної спадщини – городища і курганів.

Поділитись

Новини по темі: