19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Житомирському музею передали артефакти, знайдені на майдані Соборному. ВІДЕО

Житомирському музею передали артефакти, знайдені на майдані Соборному. ВІДЕО

  • 8 листопада, 2021 12:22
Житомирському обласному краєзнавчому музею передали артефакти, які знайшли археологи під час реконструкції на майдану Соборного.

Знайденим артефактам від 200 до 600 років, інформує "Суспільне".
 

"Дані знахідки ілюструють те, що майдан Соборний активно був включений в агломерацію нашого міста, – каже директор музею Роман Насонов. – Якщо ми знаходимо знахідки від 14 до 20 сторіччя, то на цій території перебували люди, і вони користувалися посудом, мали гроші, знаряддя праці. Тобто це не була якась відчужена територія. З точки зору культурної цінності, вони нічого не несуть, але з точки зору археології дають змогу дізнатися про побут наших предків".


Серед переданих на зберігання артефактів керамічні, скляні, глиняні черепки, монети, вироби із заліза та фрагменти черепів тварин.
 

"Тут уламки керамічного посуду, металеві частинки від ножа, зуби якоїсь тваринки, монетки. Вони датуються від 14 до середини 20 століття. Ми ще не виклали сюди частинки фарфору із Кам'янобрідського заводу. Там є залишки клейма по якому ми поставили дату, а також є фрагменти посуду 14 століття", – сказала працівниця музею Тетяна Гребельник.


Після опису знайдені предмети відправлять у сховище музею.

Нагадаємо, археологи під час розкопок на Соборному майдані виявили 500-річні артефакти.
 
Поділитись

Новини по темі: