Пити хорошу каву - це означає цінувати себе. Кавові гедоністи досить прискіпливо підходять до вибору, приготування та процесу смакування цього напою. І не дарма, адже тут закладено ціле мистецтво кави. Тому зібрали корисний матеріал про те, як розрізняти різні типи кави та обрати ту, що найбільше пасуватиме за смаком. Які секрети має кава в зернах розкриємо далі крок за кроком.
Цікаві факти про кавові зерна
Прихід кави в наше життя змінив його на краще. Історія кави була бурхливою, з пристрастями, війнами, історіями кохання, злетів та падінь. Навколо цього напою завжди була власна філософія та романтизація.
Аби зробити правильний вибір кави в зернах з усього різноманіття виробників, пакувань та яскравих реклам, варто все ж діяти за перевіреними порадами.
Два основних типи кавових зерен
Усі знають, що є робуста та арабіка. Але в чому їх відмінність?
Тут перший цікавий факт.
Виявляється видів дерева, де росте кава, багато – близько 80, але тільки на плодах двох з них можна готувати. Це власне і є арабіка і робуста.
Перший варіант – аравійський. Він росте на деревах. Його зерна більш овальні.
Другий – конголезький і росте на кущах. Тут зерна кругліші.
У чому різниця між сортами? Тут виділяють три ключові відмінності:
- Як вирощують;
- Скільки кофеїну - для порівняння: у високогірній арабіці – не більше 1%, тоді як у робусті – цілих 2,7%. (Оскільки кількість кофеїну зовсім не означає якість напою, необхідно враховувати при приготуванні кави в кавомашині).
- Насичений смак.
По поличках:
- Робуста - це кава з гірким смаком і високим вмістом кофеїну. Вона вирощується на низьких висотах і має меншу ціну.
- Арабіка - це кава з гладким і кислим смаком і низьким вмістом кофеїну. Вона вирощується на високих висотах і має більшу ціну.
Відповідь на питання “яка кава краще?” - досить індивідуальна. Адже комусь смакує один вид, іншому - другий, а третьому - суміш сортів.
Також однозначно порадити, яку каву краще вибрати для кавомашини, складно. Тут все упирається у свіжість, не надто великий помел та переваги господаря кавоварки. Але щоб ненароком не зіпсувати техніку, краще давати їй працювати з чистими зернами, без ароматизаторів і карамелізації.
Обсмажування кавових зерен
Друге за важливістю у виборі хорошої кави, коли визначились з типом - це обсмажування кавових зерен, що відповідає не лише за колір, але й насиченість смаку.
Головний секрет тут простий - чим довше обсмажувались зерна, тим більш темнішими та блискучими вони стають. При цьому кавова гіркота смаку теж посилюється. Тож поціновувачам міцної кави буде до душі темно обсмажені зерна. А ось для лайт-версій напою з різноманітним смаком вдало підійдуть світло обсмажені зерна.
Висновки
Отже, не тільки сам сорт кави впливає на смак, а й ступінь обсмажування зерен. Ступенів обсмаження існує п’ять, які розрізняють за кольором зерен. Що вибрати - залежить в першу чергу від смакових уподобань.
Чим свіжіші зерна, тим краще. Намагайтеся купувати каву, яка була обсмажена нещодавно. І не забудьте перевірити дату на упаковці.