Про користь здорового харчування як тільки починають говорити, то обов’язкове місце отримує оливкова олія і це не просто так. Адже цей продукт не лише про модну заправку до салатів. Це справжнє золото серед олій, джерело антиоксидантів, смаку та здоров’я. Але варто зайти до супермаркету — і очі розбігаються: десятки пляшок, етикеток, написів «Extra Virgin», «Cold Pressed», «BIO»… То як обрати оливкову олію, яка справді якісна, свіжа і не зіпсує вам салат, гаманець і настрій?
Її вечичність “Рідке золото”
Країни Середземноморського басейну — батьківщина оливкових дерев. Археологічні дані показують, що почали їх вирощувати ще в 4000 р. до н.е. На початку оливкову олію не виготовляли для харчування, а використовували як пальне для ламп, в косметології для догляду за шкірою та в релігійних обрядах.
З цікавих фактів відомо, що виготовлення одного літру олії потребує 5-6 кг оливок, це приблизно 5000-8000 плодів. Тут сорт та стиглість олив є вкрай важливими факторами, які впливають на смак та якість готового продукту.
Оливкова олія — це ідеальний інструмент для доповнення та підкреслення смаку простих інгредієнтів, тому вона стала справжнім мастхевом на кухні.
На що звертати увагу при виборі в супермаркеті
Є обов’язкові фактори, на які варто звертати увагу, навіть не будучи сильним експертом в цій царині:
-
Шукайте надпис “Extra Virgin”
Це найвища категорія олії. Вона віджата холодним способом, без хімії, з кислотністю до 0,8%. Саме така олія зберігає максимум корисних речовин і має інтенсивний смак та аромат.
А ось маркування олії наступними назвами “Pomace” або “Pure” — це вже рафіновані продукти, часто зі слабким ароматом і користю.
-
Країна походження
Найкращі виробники — Італія, Іспанія, Греція, Португалія, але важливо, щоб олія не просто розлита там, а й вирощена та віджата в цій країні.
Справжній показник — напис: "Product of [Country]" або "Harvested and bottled in [Country]".
-
Темна пляшка — це +100 до якості
Головні вороги оливкової олії — світло, тепло та кисень, тож обов’язково враховуй це при зберіганні та використанні.
Світло псує олію. Тому справжні виробники завжди розливають її у темне скло. Прозора пляшка в супермаркеті — тривожний дзвіночок: олія вже могла втратити частину властивостей.
-
Дату збору або віджиму
Багато етикеток вказують лише дату розливу. Краще, коли є напис “Harvest date” або “Pressed on”. Ідеально — купувати олію не старшу за 12–14 місяців з моменту збору.
Свіжіша олія — яскравіший смак і більше користі.
-
Ціна має значення
Якісна “Extra Virgin” не може коштувати як соняшникова. Але варто враховувати бонуси та знижки від Фора.
-
Смак, аромат і щіпка перцю
Справжня олія має зеленуватий або золотистий колір, аромат зелених томатів, трав, яблук, іноді — щось гірчинкувате. Якщо при дегустації трохи "печуть" у горлі — це добрий знак! Так працюють поліфеноли — антиоксиданти, які свідчать про натуральність.