З моменту своєї появи у наших широтах кава не втрачає своєї популярності. Навпаки – люди все більше цікавляться цим напоєм, його особливостями та різноманіттям. Існує безліч сортів кави. Саме від них залежить смак кави, її міцність, відтінок, особливості вживання та ефект.
Смак кави залежить від ландшафту та клімату, у якому вона зростала. Так, різні країни вирощують один і той самий сорт кави, проте в кожної із них смак готового напою із ідентичних кавових зерен виходить різним. Загалом існує понад дві тисячі сортів кави.
Види кавових дерев та їх особливості
Прийнято виділяти такі види кавових дерев:
- Арабіка. Вишуканий аромат та неповторна кислинка. Саме цей вид кави найпопулярніший серед цінителів напою. Більше того, придбати каву такого виду найпростіше, адже 75% виробництва припадає саме на арабіку;
- Робуста. Має високий вміст кофеїну, що робить напій із кавових зерен робусти дуже міцним. Такий вид кави не прийнято пити в чистому вигляді. Краще за все поєднується з арабікою;
- Ліберіка. Відрізняється низьким вмістом кофеїну, проте має насичений аромат. Цей вид не має яскраво вираженого смаку. Саме тому додається до блендів кави для надання привабливого аромату. Варто відмітити, що цей вид кави не експортується, а вживається на території Шрі-Ланки, Африки та Індонезії;
- Ексцельза. Цей вид має декілька підвидів, можна сказати, адже вирощується у різних місцях, що впливає на якості готового напою. Найкраще демонструє свої якості ця кава у сумішах. В чистому вигляді не вживається;
- Стенофіла. Протягом тривалого періоду цей вид кави вважався зниклим, проте у 2018 році вдалось виявити дерево Стенофіли. Смак плоду нагадує арабіку. Наразі любителі кави очікують вихід цього виду на ринок.
Як країна походження впливає на смак кави
Поговоримо про різноманіття кави в залежності від країни її походження.
- В Бразилії виробляють каву, яка має димні гіркуваті нотки. Кислинка в такої кави відсутня.
- Колумбія в більшості своїй займається вирощуванням арабіки. Має неповторний смак, який може створити лише екваторіальний клімат та гірські схили. Відрізняється мигдальним ароматом та легкою гірчинкою.
- Мексиканська кава має шоколадні та хлібні нотки.
- Робуста В’єтнаму відрізняється приємною м’якістю, згладженою гіркотою. Саме у В’єтнамі робиться фірмове обсмаження зерен, яке робить каву цієї країни унікальною.
- Найдорожчу у світі каву виробляють у Індонезії. Там азійський мусанг поїдає кавові боби і після перетравлення виробляють кавові зерна. Далі вони миються, сушаться та використовуються для приготування ексклюзивного напою.
- Існує ще один вкрай рідкісний вид кави, який створюється іншою твариною. В заповіднику Анантра в Таїланді кавові зерна згодовуються слонам. Чашка такої кави коштує 50 доларів.
Як обрати каву за її характеристиками
При виборі кави варто звертати увагу на такі показники:
- Міцність. Арабіка відрізняється меншим вмістом кофеїну, а от робуста – більш міцна. Саме на співвідношення цих сортів варто звертати увагу;
- Кислинка. Деїто полюбляє кислинку в каві, інші ж надають перевагу гіркуватому присмаку. Кислий присмак характерний саме для арабіки. Також слабке та середнє обсмаження надає кавовим зернам кислинки;
- Гіркота. Великий вміст робусти забезпечить наявність приємної для багатьох кавоманів гірчинки. Також проявленню гіркоти сприяє сильне обсмаження.