В арсеналі фермерів багато технік, які допомагають покращити стан землі та підвищити показники продуктивності на фермі. Однією з них є мульча — це пухкі матеріали для покриття верхнього шару ґрунту, які добре зберігають вологу. Цей метод дозволяє зменшити популяцію бур’янів та покращити загальний стан землі.
Найкращий час проведення — кінець весни, початок літа чи середина осені. Ґрунт має бути пухким і теплим. Якщо провести мульчування навесні чи на початку літа, коріння рослин не перегріватиметься та не пересихатиме під час спеки. Осіннє мульчування захищає корені від морозу. Метод підходить для фруктових дерев, ягід, овочів і навіть декоративних рослин. У теплицях мульчувати ґрунт можна в будь-яку пору року. Проте у неопалюваних приміщеннях необхідно почекати, доки земля достатньо прогріється.
Види мульчі
Найчастіше фермери використовують:
- солому — застосовується для захисту ягідних культур від перемерзання, не перекриває доступ повітря та поживних речовин до коріння, залишає спілі ягоди чистими;
- перепрілу тирсу — підходить для ягідних кущів, плодових дерев, цибулинних квітів та винограду, на початку весни таку мульчу прибирають, щоб вона не витягувала з ґрунту азот;
- подрібнену соснову кору — ідеальна для суниці, лохини, полуниці, яблуні, надовго утримує вологу, пригнічує ріст однорічних бур’янів, збагачує ґрунт гумусом;
- скошену траву — спочатку її висушують, а потім накривають нею землю біля помідорів, огірків, капусти, перців для запобігання ерозії ґрунту і грибковим захворюванням;
- компост — підходить для фруктових дерев, озимих овочів, ягідних кущів, спочатку витримується мінімум 2 роки, добре удобрює землю, захищає паростки від хвороб;
- чорне агроволокно — використовується на піднятих грядках, поглинає сонячні промені, тому ідеально підходить для помідорів та баклажанів.
Мульчу можна заготовлювати самостійно чи купувати.
Що дає мульчування
Завдяки мульчуванню:
- коріння рослин захищене від перегрівання і пересихання;
- з ґрунту не випаровується багато води;
- ріст бур’янів пригнічується;
- фермерські культури захищені від шкідників;
- покращується якість ґрунту;
- створюється ідеальний рівень кислотності землі для кожної рослини;
- врожай не загниває на поверхні землі;
- з ґрунту не вивітрюються й не вимиваються корисні речовини.
Деякі культури потребують особливих типів мульчі. Наприклад, томати не полюбляють кору, але їх можна вкривати іншими органічними чи неорганічними матеріалами. Соснова хвоя або тирса здатні підвищувати кислотність ґрунту. Їх краще використовувати в перепрілому вигляді для рослин, які віддають перевагу кислим ґрунтам, як-от журавлина та лохина.