Сама по собі кава має насичений смак та багатий аромат, від яких неможливо встояти. Проте композицію можна зробити ще краще. Для цього призначені спеціальні сиропи до кави з різними смаками. Розглянемо, які вони бувають, та як сиропи поєднуються з різними видами кави.
Види сиропів для кави
Загалом сиропи можна поділити на такі категорії:
- горіхові: мигдальні, фісташкові, кокосові тощо;
- пряні: ванільні, імбирні, з корицею та ін.;
- фруктові та ягідні: вишневі, апельсинові, полуничні, бананові;
- десертні: карамельні, шоколадні, кленові.
Таке велике різноманіття дозволяє розкрити нові грані смаку кави. Вона заграє по-іншому, стане більш солодкою та терпкою. Особливо цікавими стають поєднання з міцною кавою. Солодкі сиропи нейтралізують її гіркоту. Також можна додати кислинку, якщо додати сироп зі смаком апельсина або лайма.
Найпопулярніші сиропи та їх поєднання з різними видами кави
Великий попит мають такі сиропи:
- Ванільний – класика смаку. Він чудово поєднується майже з усіма видами кави. Його можна додати до еспресо, капучино, американо, латте, мокачино тощо. Ваніль пом’якшує гіркий смак кави. Вона робить робусту менш гіркою. А арабіка з ваніллю стає менш кислою.
- Карамельний – він буде до смаку любителям солодкого. Карамель надає каві вершковий смак. Вона добре поєднується з еспресо, капучино, американо, латте, макиато.
- Мигдальний – з таким концентратом кава набуває приємного горіхового смаку. Він буде чудовим вибором для тих, хто не любить міцний еспресо та американо.
- Шоколадний – в цьому смаку поєднується солодкість і терпкість. Міцна чорна кава набуває м’якого смаку. Також шоколадний сироп можна додавати до капучино.
- Фісташковий – відрізняється ніжним смаком та багатим ароматом. Такий сироп буде чудовим доповненням американо та макиато.
- Лісовий горіх – чудово підходить до кави середнього та слабкого прожарювання. З таким сиропом смак напою стає яскравішим. Однак слід обережно додавати його до кави, яка вже має горіховий смак.
- Кокосовий – подарує напою ніжний післясмак. Аромат стане ще приємніше. Кокосовий концентрат зменшить міцність чорної кави. Також його можна додати до рафу та латте.
- Малиновий – з цим сиропом напій набуває кисло-солодких мотивів. Добавка добре поєднується з чорною кавою. Також її можна додати до молочних напоїв.
- Амаретто – має смак популярного мигдального лікера. Його композиція поєднує ванільну солодкість та приємну гіркоту. Амаретто стане чудовою добавкою до міцної та ніжної молочної кави.
- Кориця – пряний сироп зі смаком спеції. Його слід додавати дуже обережно, бо велика кількість рідини може вбити весь смак кави.
- Імбирний пряник – сироп зі смаком всім відомої випічки. З ним напій отримає приємні пряні нотки.
- Солона карамель – вона надає каві цукрових мотивів. При цьому в напої буде відчуватися легка солоність.
Також популярністю користуються сиропи зі смаком фундука, лічі, вишні, апельсину тощо.
Що враховувати при виборі
При виборі добавки обов’язково ознайомтеся зі складом рідини. Зверніть увагу, щоб в ній була мінімальна кількість синтетичних компонентів. Краще за все купити сироп з натуральним складом. Якщо ви дбаєте про фігуру, не ігноруйте склад цукру. Краще вибирати концентрати без нього.
Якщо тільки хочете познайомитися з новим смаком сиропу, купуйте пляшку невеликого об’єму. Раптом вам не сподобається ароматично-смакова композиція. Потім можна придбати концентрат оптом.