20 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Експрес тести COVID - своєчасне виявлення захворювання

  • 20 травня, 2021 15:43
Легкий доступ до тестів на коронавірус зробив виявлення інфекцій SARS-CoV-2 набагато швидшим та простішим, ніж це було лише десяток місяців тому. Сьогодні можна купити експрес тести онлайн, щоб виявити захворювання при перших ознаках. Також покращилась можливість втручань та відповідних профілактичних заходів. Чи надійні тести на антиген і коли й чому варто робити такий тест? 

Що таке тест COVID-19 ?

Говорячи про тести на коронавірус, потрібно пам’ятати, що їх існує, по суті, два види: 

  • тест на антиген за допомогою мазка або слини,
  • серологічний тест крові. 


Тест на коронавірусний антиген використовується для виявлення антигену SARS-CoV-2 в організмі людини, це дає змогу швидко визначити, чи хвора людина на COVID-19. Своєю чергою, серологічний тест використовується для визначення наявності антитіл, що виробляються під час захворювання, а також після вакцинації. Чим вони відрізняються і які це тести?

Тест на антиген COVID-19

Тест швидкого антигену — це імунохроматографічний тест для виявлення антигену COVID-19. Це дозволяє виявити антиген, коли симптоми виникли або в людини підозрюють захворювання.

Реалізація тесту дуже проста. Розпакувавши набір, слід взяти зразок відповідно до доданих інструкцій, а потім покласти його в тест-зону на пластині. У цей момент відбувається реакція. Через кілька хвилин з’явиться результат, що повідомить, заражений випробовуваний вірусом SARS-CoV-2 чи ні.

Такий швидкий тест на антиген має три результати:

  • негативний результат (відсутність захворювання), коли на тесті з’являється лише одна контрольна лінія,
  • позитивний результат (підтверджене захворювання), коли на тесті з’являються дві лінії,
  • недійсний результат (тест повинен бути повторений), коли червона контрольна лінія не відображалася на тесті. Це ознака того, що тест був погано проведений або тест був пошкоджений. Рекомендується повторне тестування.


Тест на антиген найкраще проводити, коли з’являються симптоми, схожі на COVID-19. Його також можна проводити, коли таких симптомів немає, але людина мала контакт з хворим і хоче дізнатись про свій стан здоров’я. Однак потрібно враховувати інкубаційний період приблизно 5-7 днів, оскільки лише через цей час починається вироблення антитіл, яке може виявитись під час тесту.

На додаток до тесту на мазок з носоглотки, тест на антиген також можна проводити зі слиною. Своєчасне виявлення захворювання допоможе запобігти поширенню захворювання та уникнути ризиків ускладнень.

Поділитись

Новини по темі: