25 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Становлення громадянської журналістики в умовах пандемії

  • 9 травня, 2021 15:19
На сьогодні найсерйознішою та найглобальнішою проблемою є боротьба та загострення ситуації зі страшною коронавірусною хворобою COVID-19. І досить гостро це вплинуло на розвиток та стан громадянської журналістики та журналістики в цілому. Житомирщина не стала винятком у цьому випадку.

Найпоширенішою перешкодою для журналістської діяльності став доступ журналістів до приміщень органів місцевої влади. На Житомирщині, так і в інших регіонах України, з початком карантину органи місцевого самоврядування обмежили доступ до своїх приміщень для відвідувачів, зокрема й для представників засобів масової інформації, не беручи до уваги вже діяльність громадянських журналістів. Що є прямою забороною, яка передбачена чинним законодавством України, як втручання в журналістську діяльність. До того ще встановлені правила для журналістів та для пересічних громадян, щодо перебування в місцях скупчення людей.

По перше, перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно.

По друге, перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, без посвідчення про взяття на облік бездомної особи, довідки про звернення по захист в Україні.

На теперішній час одним із найпопулярнішим та найбільш ефективним напрямком в журналістиці є саме громадянська журналістика. Оскільки, на тепер, майже кожен пересічний громадянин є користувачем соціальних мереж, таких як Інстаграм, Фейсбук або Тік Ток. Саме такі мережі є основними джерелами отримання та розповсюдження інформації. Це і є таким званим майданчиком для конкуренції між громадянськими журналістами. А ситуація з локдауном лише посилила цю конкуренцію, через те, що можливість живого спілкування вичерпала свою можливість. Як з боку самих журналістів, так і з боку користувачів, які дотримуються правил карантину.

Також великий вплив мають і інші правила локдауну, а саме, відсутність будь-яких культурних заходів, зачинених закладів харчування та інші обмеження, що стосуються повсякденного життя. Саме через це виникають проблеми з отримання та збирання інформації. А це і є основним впливом на конкуренцію серед громадянських журналістів та громадянської журналістики в цілому. Так я будь-яка цікава та нова інформація стає «гарячою» серед журналістів.

Величезний влив мають блогери, які користуються своїм авторитетом та вливають на статистику та конкуренцію серед осередку та розповсюдження новин.
Але не зважаючи на певні обмеження, деякі складнощі та погіршення з ситуацією коронавірусної хвороби COVID -19, стан та розвиток громадянської журналістики набирає все більшої популярності та актуальності. І кожен з нас щиро вірить, що досить скоро вдасться повернутися до буденного докарантинного життя.

Автор: Поруцька Юлія
Поділитись

Новини по темі: