17 травня, 2024
Ми в соцмережах

«Житомиробленерго» можуть націоналізувати – ДБР

  • Фото: Житомиробленерго
  • 11 липня, 2023 13:45

Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про націоналізацію активів на мільярди гривень кількох наближених до кремля російських олігархів. Також розглядається рішення про націоналізацію кількох обленерго, серед яких і АТ «Житомиробленерго».

Про це повідомило Державне бюро розслідувань.

«Арештовано судом та розглядається ВАКС питання націоналізації наступних активів: ПрАТ «Рівнеобленерго» (93,2%), АТ «Херсонобленерго» (99,9 %), АТ «Чернівціобленерго» (96,8%), АТ «Житомиробленерго» (95,5%), ПрАТ «Кіровоградобленерго» (72,9%), а також 7 готелів та 2 ТРЦ, загальною вартістю 2 млрд грн (Гінер)», - йдеться у повідомленні ДБР.

Водночас вже націоналізували:

  • ТОВ «Глухівський кар’єр кварцитів» та ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» (орієнтовна вартість — 10 млрд грн); 
  • ТРЦ Ocean Plaza (орієнтовна вартість — понад $350 млн);
  • 88,89% акцій АТ «Перший інвестиційний банк».

 

Фото: ДБР

 

Також націоналізовано різні частки статутного капіталу та майно росіян в інших важливих стратегічних галузях української економіки. Зокрема, це 100% ТОВ «Авангард-Віларті», яке окрім «Оушен Плаза Проджект (Кіпр) ЛТД» володіє ще компанією «Ітодер Інвестментс Лімітед» (Ethoder Investments Limited) та 66,65% «Інвестиційниого союзу «Либідь».

 

Арешт обленерго

 

В листопаді 2022 року Печерським районним судом накладено арешт на контрольні пакети акцій підприємств критичної енергетичної інфраструктури «Херсонобленерго», «Кіровоградобленерго», «Житомиробленерго», «Рівнеобленерго» та «Чернівціобленерго», що входять у групу VS Energy.

За даними Економічної правди, ці установи контролюються громадянами рф Олександром Бабаковим, Євгенієм Гінером та Михайлом Воєводіним.

VS Energy, в свою чергу, наполягає на тому, що наразі власниками компанії є громадяни ЄС – Віліс Дамбінс, Валтс Вігантс, Артурс Альбергі (громадяни Латвії), Олег Сізерман, Марина Ярославська (Німеччина).

Поділитись

Новини по темі: