26 квітня, 2024
Ми в соцмережах

З полиць магазинів зникла українська сіль: у чому причина

  • Фото: promtrader.com
  • 25 травня, 2022 12:22

На полицях магазинів майже не залишилось української харчової солі. Все через те, в Донецькій області через обстріли рф зупинило роботу найбільше в Україні та Європі підприємство з солевидобутку – ДП "Артемсіль".

На цьому тлі українці почали скуповувати сіль у магазинах, а її продавці різко підвищили ціни. 

Якщо раніше упаковку звичайної солі можна було придбати менше ніж за 10 гривень, то зараз її пропонують навіть за 95. Стільки зараз коштує кілограм солі у Мостиськах Львівської області.

Фото: "Перша приватна мемарня" в Telegram

 

Дефіциту не буде – нестачу перекриють імпортом

Ритейлери запевняють, що перебої з сіллю – тимчасове явище, тому що необхідно налагодити нові логістичні ланцюжки для імпорту. Так, ціни підвищаться, але дефіциту солі не має бути, повідомляє LIGA.net.

"Поки йдуть бої, доведеться замінювати нашу сіль імпортованою", – каже в.о. ДП "Артемсіль" Віктор Юрін. 

На полицях магазинів справді найчастіше можна зустріти морську, йодовану сіль імпортного виробництва.

"Ми розуміли, що буде така ситуація, тому ще з березня почали налагоджувати імпортне постачання. Є домовленості з постачальником із Туреччини – ціна 1 кг солі у роздробі буде до 20 грн", – повідомили в АТБ-маркеті.

У мережі Коло, що працює у Києві й області, повідомили, що мало і морської солі, деякі компанії намагаються її завозити, але є нюанси. 

"Хтось поки що не налагодив постачання, у когось закінчилася пакувальна плівка, чекаємо, коли завезуть", – кажуть у мережі й додають, що залишків солі йодованої та морської на полицях вистачить на два тижні.

"Дефіциту солі не буде – нестачу перекриють імпортом. Так, будуть тимчасові перебої через переналаштування логістичних ланцюжків і те, що є вузька шийка постачання лише автомобільним транспортом із західного кордону країни, плюс – дефіцит із паливом. Але сіль буде, хоч і дорожча", – каже менеджер великої продуктової мережі.

Поділитись

Новини по темі: