4 травня, 2024
Ми в соцмережах

«Військовий» ПДФО забрали в громад: гроші підуть на дрони та зброю

  • Фото: Армія Inform
  • 8 листопада, 2023 13:18

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та цілому законопроєкт №10037 про вилучення з місцевих бюджетів надходжень від податку на доходи фізичних осіб, одержані військовослужбовцями, поліцією й особами рядового і начальницького складу. 

Про це повідомляє ЛІГА.net.

Податок на доходи фізичних осіб з основною ставкою 18% – головне джерело доходів місцевих бюджетів. Через повномасштабне вторгнення Росії у 2022-2023 роках в Україні зросла кількість військовослужбовців та їхні зарплати, що автоматично призвело до збільшення бюджетів громад, де розташовані військові частини.

У вересні 2023 року Кабінет міністрів запропонував тимчасово вилучити "військовий" ПДФО з місцевих бюджетів та передати його до державного бюджету. За оцінкою уряду, це повинно було дати 120 млрд грн на закупівлю дронів і виробництво зброї.

Під час розгляду в парламенті первинна пропозиція Кабінету міністрів була дещо змінена.

З 1 жовтня до 31 грудня 2023 року включно половина надходжень від "військового" ПДФО повинна була йти на дрони (13 млрд грн), половина – на закупівлю артилерійських систем (13 млрд грн).

З 1 січня 2024 року до кінця воєнного стану пропорція зміниться:

  • 45% – на дрони (приблизно 43 млрд грн у 2024 році);
  • 45% – на розгортання виробництва боєприпасів і зброї (43 млрд грн);
  • 10% – військовим частинам пропорційно до сплаченого ПДФО (10 млрд грн), але через державний бюджет, а не через місцеві.

Міський голова Сергій Сухомлин раніше повідомляв, що через вилучення військового ПДФО з місцевого бюджету Житомир втратить близько мільярда гривень.

Поділитись

Новини по темі: