4 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • В Україні можуть запровадити польську модель оподаткування ФОПів: ухилитись від податків стане важче

В Україні можуть запровадити польську модель оподаткування ФОПів: ухилитись від податків стане важче

  • Фото: mind.ua
  • 18 вересня, 2023 15:22

Міністерство фінансів України та Міжнародний валютний фонд розглядають можливі зміни у моделі оподаткування фізосіб-підприємців. Зокрема, розглядається польська модель оподаткування.

Про це в інтервʼю для Новини.LIVE розповів голова комітету з питань податкової політики Данило Гетманцев.

За словами Гетманцева, українська модель оподаткування ФОП відрізняється від польської більшими лімітами і податками на послуги від 12 до 20%.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів та митної політики стверджує, що єдиний податок в Україні з інструменту підтримки малого бізнесу перетворився на систему ухилення від оподаткування.

«Наша задача — відмежувати малий бізнес від середнього і великого. Це зараз основна проблема єдиного податку і системи оподаткування малого бізнесу. Всі виступають за підтримку малого бізнесу і створення для нього сприятливих умов. Але в жодному випадку не можна робити так, щоб великий і надвеликий бізнес штучно через схеми перетворювався на «малий»», — наголошує Данило Гетманцев.

Вивчивши приклади декількох країн, Комітет з питань фінансів та митної політики взяв за зразок польську модель як найбільш близьку для України. Вона має певні переваги.

Польська модель оподаткування ФОПів передбачає більший ліміт за операціями — 2 млн євро, тоді як в Україні ліміт становить 7,8 млн гривень. Крім того, різні види діяльності оподатковуються різними ставками податку. Наприклад, торгівля оподатковується податком 3%. Низьким податком оподатковується виробництво. А податки на послуги становлять від 12% до 20%.

Поділитись

Новини по темі: