4 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • У АТ «Житомиргаз» розповіли для чого проводиться повірка лічильників газу

У АТ «Житомиргаз» розповіли для чого проводиться повірка лічильників газу

  • Фото: Житомиргаз
  • 21 червня, 2023 14:06

З початку року АТ "Житомиргаз" провів безкоштовну повірку майже 17 тисяч побутових лічильників клієнтів газорозподільної компанії, з яких 40% визнали непридатними до подальшої експлуатації. Також було виявлено 57 випадків несанкціонованого втручання в роботу законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, тобто лічильників. 

Такі дії споживачів матимуть наслідки у вигляді штрафних санкцій, зокрема донарахувань. Тому газовики наголошують на належному ставленні до споживання природного газу і відповідальність за незаконні дії з лічильником, а саме несанкціоноване втручання в його роботу з метою викривлення результатів вимірювання.

Повірка проводиться повністю за кошти АТ "Житомиргаз" та здійснюється для того, щоб як споживач, так і оператор були впевнені, що обсяг спожитого газу є достовірними. При цьому, демонтаж та монтаж приладу мають право здійснювати тільки представники газорозподільної компанії, адже це пов'язано з втручанням у роботу газової системи.  

На період зняття лічильника газу для проведення його періодичної/позачергової повірки та, за необхідності, ремонту, АТ "Житомиргаз" встановлює лічильники з обмінного фонду. Якщо лічильник не пройшов повірку, його необхідно ремонтувати. Термін виконання ремонту не повинен перевищувати 3-х місяців з моменту визнання лічильника не придатним.   

Плановій повірці у лабораторіях підлягають усі лічильники побутових споживачів, задля встановлення придатності до застосування. Міжповірочний інтервал для побутових лічильників газу на сьогодні складає 8 років.  

Найпоширеніші причини погіршення метрологічних характеристик — порушення умов експлуатації та знос комплектуючих деталей і механізмів. Адже на роботу приладу впливають кухонні випаровування, пряме потрапляння сонячних променів, підвищена вологість приміщення тощо. 
  
Прострочення планової повірки лічильника газу з вини споживача, у тому числі відмова споживача у доступі до приміщення, де розташований лічильник газу, для його демонтажу або монтажу є підставою для нарахування за спожитий газ за нормами споживання, як при відсутності лічильника.

Поділитись

Новини по темі: