14 жовтня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Що слід питати у забудовника при купівлі новобудови: поради експертів з нерухомості

Що слід питати у забудовника при купівлі новобудови: поради експертів з нерухомості

  • Фото: olizhanka.com.ua
  • 10 квітня, 2023 17:00

Купівля нерухомості є серйозним процесом, який потребує великої уваги та обережності. Особливо це стосується новобудов, процедура купівлі яких дещо відрізняється від вторинного ринку.

Журнал Житомира склав список питань, які необхідно задати забудовнику задля уникнення неприємностей.

1. Перш за все слід запитати кому належить земельна ділянка, на якій ведеться будівництво. Покупець має право запросити актуальний витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що продемонструє на якій підставі забудовник володіє цією ділянкою. У витягу варто звернути увагу на цільове призначення земельної ділянки, що також важливо.


Фото: www.zhk-status.zt.ua


2. Далі слід перевірити дозвільні документи, які обовʼязково надаються у центрі продажу. Серед таких документів:

  • Містобудівні умови та обмеження, в яких закладаються основні критерії будинку (до прикладу, висотність);
  • Експертний звіт;
  • Дозвіл на будівництво;
  • Технічні умови на всі види інженерних мереж (проєкти, розроблені на їх основі, та затверджені в профільних установах);

«Кожен з цих документів містить важливу інформацію щодо характеристик майбутнього будинку. Оскільки отримання цих документів займає багато часу та зусиль і потребує капіталовкладень, їх наявність підтверджує серйозність намірів забудовника», — каже керівниця Всеукраїнської будівельної групи компаній Premium Space, Лілія Пелехата.

3. Зʼясувати технічні характеристики майбутньої квартири та наповнення, яке передбачає забудовник. Характеристики повинні бути зазначені в договорі.


Фото: соціальні мережі

4. Зʼясувати який вид договору буде укладатися. З 10.10.2022 р. набув чинності ЗУ "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому", який суттєво вплине на процедуру оформлення нерухомості на первинному ринку. Варто звернути увагу на те, що сьогодні даний механізм ще не працює, а дія зазначеного закону буде поширюватися лише на будівництва, які отримали дозвіл після 10.10.2022 року.

5. Розкрити питання оформлення права власності на обрану нерухомість, зокрема процедуру отримання необхідних документів. Слід запитати чи будуть додаткові витрати у ході даного процесу, уточнити обʼєм цих витрат.

6. Уточнити хто обслуговуватиме будинок після здачі, яка практика в їхніх попередніх будівництвах. Слід уточнювати інформацію по всіх деталях, які можуть цікавити.

7. Поцікавитись чи надає забудовник додаткові опції при купівлі помешкання.

«Це може бути супровід в банк при оплаті за договір, послуги дизайнера, виконання ремонтних робіт, оформлення права власності, супровід у створенні осбб тощо. Наявність таких опцій допоможе уникнути багатьох турбот, зекономить час, нерви та кошти», — уточнює Лілія Пелехата.



Фото: remhouse.info

Це ключовий перелік питань, які варто задати при купівлі нерухомості. Також є додаткові питання та моменти, які дозволять отримати більш детальну інформацію про рейтинг забудовника та успішність його проєктів:

  • Наявність у забудовника інших обʼєктів;
  • Наявність введених в експлуатацію та заселених будинків;
  • Якість обслуговування менеджерів;
  • Можливість оглянути будівництво;
  • Ключові параметри будівництва (які матеріали використовуються, як утеплюють будинок, які характеристики віконних конструкцій);
  • Звичайно, слід уточнити терміни введення в експлуатацію.

Дані питання слід задавати забудовнику ще до введення будинку в експлуатацію. При купівлі нерухомості, що вже перебуває у експлуатації, формулювання питань буде дещо іншим.

Нагадаємо, що раніше ЖЖ розповідав про стан ринку нерухомості, найпопулярніші види помешкань та райони в Житомирі.

Поділитись

Новини по темі: