15 жовтня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Ринок нерухомості Житомира в умовах війни: ціни, обмеження, найпопулярніші райони та типи житла

Ринок нерухомості Житомира в умовах війни: ціни, обмеження, найпопулярніші райони та типи житла

  • Фото: Андрій Морозов
  • 28 березня, 2023 18:00

Ринок нерухомості в Житомирі живий. Містяни активно продають та купують будинки, квартири, таунхауси. Звичайно, в умовах повномасштабної війни він зазнав певних змін.

Журнал Житомира поспілкувався із регіональною керівницею Всеукраїнської будівельної групи компаній Premium Space Лілією Пелехатою та головою Житомирського регіонального відділення асоціації фахівців з нерухомості України Наталією Мелай, щоб дізнатись більше про притаманні для ринку нерухомості Житомира тенденції в умовах сьогодення. 


Фото: ГК Premium Space


Фото: соціальні мережі

Стан ринку нерухомості Житомира на даний момент

Після повномасштабного вторгнення активний рух на житомирському ринку нерухомості відновився у вересні, незважаючи на те, що реєстри запрацювали у травні. Популярністю користуються і новобудови, і вторинні квартири, і будинки. Попитом не користуються великі будинки з гарним ремонтом.

За словами Наталії Мелай, на початку повномасштабного вторгнення в Житомирі був високий попит на дуже дешеве житло. Його купували внутрішньо переміщені особи, які шукали доступну оселю для родини. За той період розкупили майже всі дачі. 

Пані Лілія наголошує, що після повномасштабного вторгнення росіян абсолютно змінилась логістика: припинилась співпраця з білоруссю, перестали працювати підприємства на сході та півдні, змінились шляхи поставок матеріалів. Забудовникам довелось швидко адаптуватися до нових умов. Звичайно, такі зміни вплинули і на вартість житла. До війни квадратний метр в Житомирі коштував 18-20 тис. грн, пізніше ціна коливалась в районі 24-25 тисяч, зараз ціна становить 32-34 тис. грн. На думку спеціалістів, вона буде зростати.

Обмежуючі закони

За час великої війни було прийнято чимало законів, які обмежують покупців та продавців нерухомості:

  • Термін продажу за дорученням складає 1 місяць;
  • Ускладнився процес виписки та прописки;
  • Зросла оціночна вартість , відповідно і розмір оподаткування;
  • Прийнято новий закон, який обмежує процес відступлення майнових прав — якщо будинок вже рік як здався в експлуатацію, власник повинен оформити права власності та продавати за ними, через що доводиться сплачувати 6% податків від вартості продажу;
  • Необхідно проводити електронну реєстрацію технічних паспортів;
  • Змінена оцінка вартості помешкання;
  • Не можна продавати сільськогосподарські землі. 

Угоди стали складніші. Сторонам договору купівлі/продажу варто звертати увагу на велику кількість нюансів.

Вартість новобудов та вторинного житла в Житомирі

Головною проблемою в Житомирі є мала кількість квартир та будинків. Це стосується як первинного, так і вторинного житла. Неймовірно важко не лише придбати хороше житло, але й зняти його в оренду. За словами регіональної директорки Premium Space, квартири купуються та здаються навіть не потрапляючи на ринок. Якщо говорити про ціну, то первинний ринок з ремонтом коштує близько 1000 доларів за квадратний метр, вторинний з ремонтом має приблизно таку саму ціну. Очевидно, що шаленого перепаду нема. 

«Таунхаус зараз можна придбати за ціною двокімнатної квартири. Наприклад, 80 квадратів коштує близько 64 тис. доларів», — каже Лілія.



Фото: Таунхауси "Premium Space"

Наталія Мелай стверджує, що вартість житла у місті зросла. Звичайно, ціна на квартиру залежить від її стану. За оцінкою Наталі, ціна на хороші квартири зросла на 15% в порівнянні з минулим роком. Бюджетні квартири, які ще потребують ремонту, залишились приблизно на довоєнному рівні.


Фото: DomRia/Alliance

За словами Наталії, вторинний ринок наразі більш доступний. Якщо говорити про новобудову, то квартира середньої площі, що вже здалась в експлуатацію, коштує близько 35 тис. доларів. «Хрущовка» з ремонтом коштує близько 30 тис. доларів. Якщо говорити про квартиру покращеного планування в девʼятиповерховому будинку, то вона коштуватиме близько 33-35 тис. доларів. За прогнозами Наталії, ціна на нерухомість ростиме до нашої перемоги і ще рік після неї. Ціна на житло в Житомирі загалом не залежить від курсу валюти чи ситуації на ринку. Вона залежить від можливостей покупця.

«В Житомирі люблять вторинний ринок. Через це не так швидко розвиваються новобудови, тому що люди звикли. Для когось новобудови занадто молодіжні. Для молодих я би рекомендувала виключно новобудови», — каже Наталія Мелай. 


В яких районах Житомира найбільш популярне житло

«Коли ми шукаємо локацію для забудови, то перш за все орієнтуємось на нормальну транспортну розвʼязку. Преміум парк взагалі унікальний — ніби і центр, проте в тихому місці. Для молодих і активних більше підходить центр. Різна локація підходить для різних людей», — ділиться Лілія Пелехата.



Фото: ЖК Преміум парк

Мало хто купує помешкання на виїзді з міста чи в промисловій зоні, оскільки в Житомирі є цікавіші місця. Очевидно, що попитом завжди користується центр.


Фото: Андрій Морозов

За словами ріелторів, складніше стало працювати із будинками, поблизу яких розташовані військові обʼєкти чи обʼєкти критичної інфраструктури. Через це продавці змушені знижувати ціни. Незважаючи на всі ризики, люди не стали боятися верхніх поверхів. Такі квартири досі користуються попитом.

Завжди популярний район Польової. Багато людей його люблять, для молодих родин купівля квартири там є певним стартом. Люблять житомиряни і Крошню у районі агроколеджу. Далі будинки не так часто купують.


Фото: foursquare.com/Вікіпедія

В районі промавтоматики активно купують як квартири, так і приватний сектор. Якщо говорити про приватний сектор, то багато покупців надають перевагу Вільському шляху.


Фото: Ігор Щербаков

Якщо говорити про кількість кімнат, то завжди популярні однокімнатні квартири. Часто житомиряни купують трьохкімнатні помешкання. Не втрачають свою популярність будинки.

Покупці нерухомості сьогодні вимагають більшого

За словами Лілії, якщо раніше людина купувала лише квадратні метри на поверсі, то сьогодні вона задається і іншими питаннями: який буде на території дитячий майданчик, парковка, чи буде система відеоспостереження, магазини, салони краси, спортивні зали, зона для вигулу тварин. Саме тому сучасному забудовнику доводиться вигадувати унікальну пропозицію, яка буде доступна лише мешканцям певного будинку.

«Багато людей після ковіду лишились працювати вдома. Вони не хочуть далеко йти, щоб скористатися якоюсь послугою. Тому це все більш актуально для людей при виборі нерухомості», — наголошує Лілія Пелехата.



Фото: Енциклопедія Новобудов/ЖК Преміум парк

Яким повинно бути укриття в новобудовах

Очевидно, що після воєнних подій у покупця є запит на надійне укриття. Лілія стверджує, що на прикладі Бучі та Ірпеня забудовники побачили, що паркінги чудово справляються із роллю укриття. Саме тому новобудови зводяться з паркінгами із грубих монолітних стін, санвузлами, доступом до води. В законодавстві це зазначається як «споруда подвійного призначення». 

«Бомбосховище забудовник не побудує. Це неймовірні кошти та надскладні технічні вимоги, доступні виключно державі. Мало який клієнт захоче купувати квартиру із закладеною у вартість ціною бомбосховища», — підкреслює пані Лілія.



Фото: nerukhomi.ua


Висновки

Отож, ринок нерухомості в Житомирі розвивається, змінюється та удосконалюється, хоча і зазнає певних обмежень у звʼязку із війною. У місті будуються нові будинки, люди переїжджають із одного помешкання до іншого, діють програми кредитування, що розширює можливості певних верств населення. Про програми кредитування та уникнення помилок при купівлі нерухомості ЖЖ розповість трохи згодом.

Поділитись

Новини по темі: