19 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Компенсацію до 30 тисяч євро можуть отримати громадяни України, що постраждали від війни

Компенсацію до 30 тисяч євро можуть отримати громадяни України, що постраждали від війни

  • Фото: ілюстративне
  • 22 червня, 2022 16:11

Кожен українець, який постраждав через загарбницькі дії російського окупанта, може отримати компенсацію від 5 до 30 тисяч євро.

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації.

Для отримання грошової компенсації необхідно звернутися до Європейського суду з прав людини. В спеціальній електронній заявці (що знаходиться за посиланням espl.com.ua) слід вказати ситуацію: загибель родича, зруйноване житло, поранення, незаконне позбавлення волі, катування, зґвалтування чи інші насильницькі дії. Система подання заявки дуже проста, оскільки містить підказки для громадян.

Після заповнення форми на сайті слід завантажити відповідні документи, роздрукувати заяву та надіслати її у одному з відділень Укрпошти. Адреса, куди необхідно надіслати роздруковану інформацію, автоматично формується системою після заповнення заяви. Поштові послуги відправнику не потрібно сплачувати.

Є можливість заповнити заяву не тільки на себе, але й родича, якщо він не має змоги самостійно виконати це.

Термін розгляду заяви становить від 1-го року, проте вірогідність отримання відшкодувань за завдані росіянами збитки є дуже високою.

Програма компенсації для громадян, що постраждали під час російської агресії, є швейцарсько-українською, і виконується вона Фондом Східна Європа та Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Безкоштовну консультацію можна отримати в приймальні Української Гельсінської спілки в одному з міст України: https://helsinki.org.ua/advice-centres/.

Поділитись

Новини по темі: