29 березня, 2024
Ми в соцмережах

У цукерках "Житомирських ласощів" виявлені транс-ізомери

  • 25 липня, 2008 12:35

На українському ринку 80% харчових продуктів не відповідають встановленим Міністерством охорони здоров'я нормам.

Про це "Бізнес Житомиру" на прес-конференції в четвер повідомив начальник науково-дослідного центру випробувань продукції "Укрметртестстандарт" Володимир Семенович.

При цьому, за словами заступника гендиректора Віктора Рімера, на сьогоднішній день тільки 26 позицій зі всіх продуктів харчування на українському ринку підлягають обов'язковій сертифікації. "У довільному порядку ми відібрали продукцію, яка не підлягає обов'язковій сертифікації, і провели її аналіз на відповідність нормам Мінохоронздоров'я", - повідомив В.Ример.
 
Так, в молочних продуктах норма змісту бензойної кислоти не повинна перевищувати 5 мл на 1 кг Проте в результаті тестування молочної продукції різних фірм-виробників хроматографічна лабораторія центру виявила значне перевищення норми змісту бензойної кислоти (у окремих молочних продуктах цей показник досягає 232 мл.)
 
Центр підготував докладний звіт своїх досліджень, який скоро можна буде побачити на офіційному сайті "Укрметртестстандарта".
 
У свою чергу В.Семенович серед найбільш жорстких порушників назвав таких виробників молочної продукції: President, Danone, "Фані" і Rainford. "Високі показники порушення норми особливо в продуктах дитячого харчування - це "Растішка" і Actimel", - відзначив В.Семенович.
 
Як відзначають фахівці дослідницької лабораторії центру, виробники спеціально перевищують зміст бензойної кислоти з метою продовження терміну зберігання продукту.
 
"В результаті аналізів було виявлено, що багато торгових марок займаються фальсифікацією продукції. На упаковці пишеться, наприклад, що це 100% пломбір, а продукт містить 60% рослинних жирів. Це, зокрема, морозиво таких торгових марок як "Три ведмеді" і "Геркулес", - сказав В.Ример.
 
Як повідомив на прес-конференції В.Семенович, багато виробників також не указують на маркіровці вміст в продукті штучних фарбників, зокрема, така ситуація з цукатами переважно російського виробництва.
 
"У більшості цукерок таких виробників як "Житомирські ласощі", "Кондитерський концерн "Бабаєвський", "Солодкий мір", "АВК" містяться транс-ізомери. Це такі з'єднання, які утворюються в результаті обробки рослинних масел. У організмі людини транс-ізомери викликають порушення життєдіяльності більшості кліток, підвищують ризик серцево-судинних і онкологічних захворювань", - підкреслив В.Семенович. Про це «Журналу Житомира» повідомляє Українські новини.
Поділитись

Новини по темі: