27 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Армія
  • Призов резервістів тепер можливий без оголошення мобілізації: Зеленський підписав закон

Призов резервістів тепер можливий без оголошення мобілізації: Зеленський підписав закон

  • 21 квітня, 2021 10:27
Президент Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє призивати на військову службу резервістів без оголошення мобілізації. Про це 21 квітня повідомила пресслужба Офісу президента.

Закон запроваджує новий вид військової служби – військова служба за призовом резервістів у особливий період. Так, у цей період призиватимуть громадян, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву.

Рішення про такий призов ухвалює Верховний Головнокомандувач ЗСУ, тобто президент України, за поданням Головнокомандувача ЗСУ. Президент вирішуватиме, скількох резервістів потрібно призвати, які їхні завдання, терміни служби, порядок проведення призову.

На резервістів поширюватимуться ті самі гарантії, що й для мобілізованих осіб. Зберігатимуться місце роботи, середня зарплата, а також гарантія у сприянні працевлаштуванню для молодих людей протягом шести місяців після припинення такої служби.

Згідно із законом «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», особливий період настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Особливий період в Україні почав діяти з березня 2014 року, після оголошенням першої хвилі мобілізації. Цей період триває й досі.

За ухилення від призову в особливий період також запроваджується адміністративна та кримінальна відповідальність. Зокрема за ухиляння від призову під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом резервістів в особливий період можуть позбавити волі від 3 до 5 років. 
Поділитись

Новини по темі: