25 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Афіша
  • 18 січня на сцені Житомирського театру москвичі представлять постановку «Майстер і Маргарита»

18 січня на сцені Житомирського театру москвичі представлять постановку «Майстер і Маргарита»

  • 16 січня, 2011 2:42
18 січня на сцені Житомирського драмтеатру Московський незалежний театр представить легендарну постановку "Майстер і Маргарита".

Житомир зустріне зірковий склад акторів: у ролі Майстра виступить Володимир Філатов, в ролі Воланда - Володимир Стєклов. Також у виставі зайняті Тетяна Коновалова, Сергій Поздняков, Євген Скольченко, Олена Захарова, Валентин Мельник, Олександр Пєсков.

Вистава "Майстер і Маргарита", поставлена метром московської режисури Валерієм Беляковічем, має величезний успіх у глядача, і була показана більше 700 разів у різних країнах світу. Вистава давно заслужила репутацію найпопулярнішого спектаклю в країнах СНД і зарубіжжя, що побило всі відомі рекорди глядацького попиту і касових зборів. «Майстер і Маргарита» - справжній шедевр мистецтва театру двадцять першого століття.

Саме з цієї вистави в 2003 році почався "Московський незалежний театр". Відкриття першого театрального сезону відбулося 15 листопада 2003 прем'єрою  "Майстер і Маргарита" за однойменним романом Михайла Булгакова, в якому в ролі Воланда виступив народний артист Росії легендарний Віктор Авілов, а Маргариту зіграла Ольга Кабо. У ролі Воланда пізніше виступив також знаменитий Івар Калниньш, а Маргариту грала велика актриса - Ганна Самохіна.

Взагалі «Майстер і Маргарита» не особливо охоче піддається постановці. Не так то це просто - внести досить великий твір в рамки вистави. Завдання ускладнюють тісно-тонке переплетення сюжетних ліній, та й взагалі роман сам по собі оповитий містичним ореолом. Головний режисер театру на «Південно-Заході» Валерій Беляковіч не побоявся здійснити постановку (не гарного роману) Михайла Булгакова. Незвично, оригінально, блискуче. Такі емоції переповнювали глядачів, коли на сцені розігрувалася дане містичне дійство. І дійсно вдало продумані режисером Валерієм Беляковічем мізансцени, безліч танців, розкішні костюми, лазерним шоу, майстерність художника по світлу і блискуча гра акторів розсунули тісну чорноту і зробили, як здавалося раніше, неможливе: найзнаменитіший роман Булгакова нарешті ожив на сцені. Причому театральна версія виявилася не менш вражаючою і чаклунськи-чарівною, ніж сам оригінал.

За допомогою постановки і гри акторів глядачі ніби перенеслися в стару Москву 30-х років, з усіма її подробицями конкретного побуту, атмосферою, фарбами і навіть запахом. Жива гра акторів, чарівні звуки музики, буквально притягують до себе і зачаровують.

Приголомшливо виглядає рішення проблеми містики на сцені (як поставити на театральних підмостках булгаковські переміщення в часі, прозріння, перевтілення блазня Бегемота в кота і навпаки?!). Дія спектаклю відбувається в дурдомі імені Леніна. Воланд, відьми, коти, Гаєр, історичні особистості - все це маячня, гарячка, плід хворої уяви пролетарського поета Івана Бездомного. А реальність - це лозунгові вірші поганого поета, правда, їх виспівує руда напівгола Гелла. На противагу своїй шизофренії Іван Бездомний виставляє посвідчення поета, яке «будь-кому не дають», як відомо.

Так само, як сюжет, лаконічна і сценографія. Величезна вивіска «Дурдом імені Леніна», профіль вождя, тінь від якого належить сатані, афіші «Вперше в СРСР! Професор Воланд! Сеанс чорної магії! Тільки для божевільних! Плата за вхід: розум, буржуйка, садова лава і трон мессіра - на сцені більше нічого немає. «Такий аскетизм в оформленні сцени постановник Валерій Беляковіч компенсує світловими ефектами - лазерні промені висвітлюють то профіль Маргарити, то вежі Єршалаїма та хрест з розп'ятим Га-Ноцрі, то гарячі листи роману Майстра.

Зіграти в цій постановці мріє будь-який актор, але вдається це далеко не всім. З чим це пов'язано не ясно. Чи то  через складність сюжету, чи то через містику якої оповитий роман, але точно відомо одне, найголовніше грати щиро. І дійсно, зіграти чесно і щиро історію кохання, пережити її, пропустити через себе весь біль і страждання, під силу лише досвідченим акторам, акторам які дійсно вірять в те, що любов насправді сильніше смерті.

Квитки на виставу "Майстер і Маргарита" можна придбати в касі Житомирського театру, а також в "Книгоманії".


Цікаво:

Житомир як невипадкове місто у долі Булгакова цього разу також не буде позбавлений містики. У цей же день, 18 січня, і в цей же час у московському Театрі на Таганці буде зіграний спектакль "Майстер і Маргарита" Юрія Любимова.

Декілька років тому в Національній опері України "Майстра і Маргариту" поставив знаменитий російський хореограф, тренер олімпійського чемпіона з фігурного катання росіянина Євгенія Плющенка Давид Авдіш - уродженець Житомира.

Прототипом героя "Майстра і Маргарити" Івана Бездомного був знаменитий поет, уродженець Житомира - Олександр Безіменський, автор пісні "Все хорошо, прекрасная маркиза".

У березні 2011 року в прокат вийде фільм Юрія Кари "Майстер і Маргарита", який зник 17 років тому. Володимир Стєклов зіграв у цьому фільмі роль Азазелло.

Мастер и Маргарита у Житомирі
Поділитись

Новини по темі: