24 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Ялинка-2022: обираємо найкращу зелену красуню України

  • 25 грудня, 2021 15:59

В якого міста ялинок дві, а де - ціла ялинкова трійця? Де вважають ялинку міським розчаруванням, а де — красунею, та чому відбулися гучні ялинкові скандали? Вікенд зібрав факти про головні ялинки обласних центрів країни.

Цікаво: у більшості міст ялинки традиційно запалювали 19 грудня, на день святого Миколая. Київ порушив традицію, а два міста взагалі відкривали ялинки 3 грудня!

Житомир

Другий рік поспіль у нашому місті не встановлюють ялинку, а прикрашають ту, що росте біля міської ради на вулиці Михайлівській. Запалювали її 19 грудня. Правда, в соцмережах бурчали, що свято почалося на годину пізніше запланованого, через що всім довелося добряче померзнути на площі.

Висота ялинки — 30 метрів.

Ялинка в місті 2022

Київ

За традицією головна ялинка є штучною. Її оповили кольоровими гірляндами, які мають символізувати зимову вуаль, а 20 тисяч дрібних червоних і золотистих кульок — то ніби бісер. Ялинку відкрили 18 грудня. Організатори облаштували біля неї вертеп та стверджують, що він є найбільшим в Європі.

Висота ялинки — 31 метр.

Ялинка в місті Київ 2022

Харків

Тут не відступили від традицій: головну ялинку міста на майдані Свободи відкрили, як годиться, 19 грудня. Це найвища ялинка України, чим хизуються харків’яни вже кілька років.

Висота ялинки — 38,5 метрів.

Ялинка в місті 2022

Вінниця

Минулого року місто відмовилося від ялинки, а цього року вона повернулася у Центральний міський парк імені Леонтовича. Ялинку прикрашають нові іграшкові кульки та бурульки, а також квіти золотавого, срібного й синього кольорів. Ялинку відкривали 19 грудня.

Висота ялинки — 28 метрів.

Ялинка в місті 2022

Тернопіль

Для головної ялинки докупили 200 нових іграшок і відремонтували старі гірлянди. А в торішній інсталяції «2021» замінили останню цифру на «2». Як завжди, поряд з ялинкою встановлений різдвяний вертеп.

На церемонії відкриття місцевий житель піднявся на сцену та на весь Театральний майдан зробив пропозицію руки й серця своїй дівчині, після чого подарував їй квіти та каблучку.

Висота ялинки — 18,5 метрів.

Ялинка в місті 2022

Хмельницький

Головну ялинку міста на вулиці Проскурівській, яка є неофіційним центром міста, відкрили 3 грудня. Не всім місцевим штучна ялинка сподобалася. «Хоч би раз поставили ялинку, щедру на голки», — кажуть жителі. Дерево прикрасили відреставрованими іграшками, а на світлодіодну ілюмінацію витратили аж 400 гривень!

Висота ялинки — 18 метрів.

Ялинка в місті 2022

Полтава

Головну ялинку на Театральній площі відкрили 19 грудня. Як і минулого року, над ялинкою розтягнуте шатро з ілюмінацією. Хоча міська рада не виділила 3 мільйони на нові іграшки та вогники, полтавська ялинка все одно виглядає ефектною та казковою.

Висота ялинки — 22 метри.

Ялинка в місті 2022

Чернігів

Як годиться, 19 грудня відкривав ялинку святий Миколай. Чарівник прибув на Красну площу на казковому потязі. Головна ялинка виглядає не так, як торік, до неї докупили нових іграшок та ілюмінації. Також тут є вертеп, ярмарок та ковзанка.

Висота ялинки — 18 метрів.

Ялинка в місті 2022

Львів

Дерево віком 35 років подарував Львову місцевий житель. Ялинку, як завжди, встановили на площі перед Оперним театром. За традицією львів’яни не заморочуються з іграшками, а прикрашають дерево лише ілюмінацією та зіркої на верхівці. Оздоблення розробляють місцеві художники.

Висота ялинки — 17 метрів.

Ялинка в місті 2022

Кропивницький

Головна ялинка Кропивницького стоїть на площі Героїв Майдану. Місцеві постійно критикують ялинку, одне з найдешевших дерев обласних центрів. Цього року мер, який відкривав свято 19 грудня, спробував втішити жителів обіцянкою модернізувати головну площу. Тож наступного року стара ялинка стоятиме на оновленій площі. Ще мер попросив посилити охорону вертепу, бо у день відкриття викрали ягня та корову.

Висота ялинки — 14 метрів.

Ялинка в місті 2022

Чернівці

Багато років поспіль для Чернівців привозили ялинки з Берегометського лісництва. Цьогоріч на площі Соборності з’явилася штучна ялинка, яку місто придбало в «Епіцентрі» за 800 тисяч гривень.

Цікавий факт: кажуть, в 50 метрах від площі з ялинкою знаходиться чернівецька тюрма. Мабуть, ув’язненим подобається милуватися ялинкою, яку самі чернівчани вважають однією з найгарніших в країні.

Висота ялинки — 18 метрів.

Ялинка в місті 2022

Запоріжжя

У Запоріжжі — ціле ялинкове змагання! Головну ялинку області відкрили на Фестивальній площі 19 грудня. А головну ялинку міста традиційно помістили на площі Маяковського, а відкрили на день раніше, 18 грудня.

Висота ялинки — 23 метри.

Ялинка в місті 2022

Миколаїв

Головна ялинка розташована на Соборній площі. Цього разу її запалили без офіційної частини. Миколаївцям подобається їхнє дерево, хоча кілька претензій до нього все ж висловили. Кажуть, іграшок малувато. Може мер собі додому забрав, жартують місцеві.

Висота ялинки — 22 метри.

Ялинка в місті 2022

Херсон

Колись міська та обласна влада суперничали та встановлювали кожна своє дерево. Тепер херсонців примирила нова головна ялинка — спільна для міста та області. До речі, вона змінила місце розташування: перебралася з майдану Свободи до кіноконцертної зали «Ювілейний». Херсонці хизуються, що ялинка у них — дизайнерська. А поряд з нею розвернули новорічне містечко, гойдалки, атракціони та ярмарок.

Висота ялинки — 18 метрів.

Ялинка в місті 2022

Суми

Сумська ялинка на Театральній площі відкрилася, як завжди, 19 грудня. Вже який рік поспіль сум’яни сварять свою ялинку, називають сумським страховиськом і траурним вінком. Кажуть: це не ялинка, а розчарування, вкрите штучними килимками. Меру настільки набридло слухати це бурчання та скарги, що він публічно пообіцяв: наступний рік Суми зустрінуть із новою ялинкою.

Висота ялинки — 18 метрів.

Ялинка в місті 2022

Івано-Франківськ

Щороку Івано-Франківськ першим з обласних центрів відкриває ялинковий марафон. Цього року раннє відкриття розділив з містом Хмельницький. Мер не приховує: раннє відкриття свята — це спосіб залучити до міста якомога більше туристів. Місцева влада хизується ялинковою ілюмінацією, яка коштувала місту дорожче, ніж сама ялинка.

Висота ялинки — 18 метрів.

Ялинка в місті 2022

Сєвєродонецьк

Головна ялинка Луганщини знаходиться на площі Миру біля будівлі міської ради. Як водиться, запалили її 19 грудня.

Висота ялинки — 15 метрів.

Ялинка в місті 2022

Краматорськ

Головна ялинка Донеччини також знаходиться на оновленій площі Миру та тішить стильним виглядом та яскравою ілюмінацією. Відкривали її з пишним святкуванням та концертною програмою. Навколо головного дерева на площі світяться менші ялинки.

Висота ялинки — 15 метрів.

Ялинка в місті 2022

Луцьк

Традиційно в Луцьку прикрашають одразу три місцевих ялинки, що ростуть на центральній Театральній площі міста. Прикрашали їх старими іграшками та гірляндами, нічого нового не купували, бо заощаджували. Звісно, обійшлися без дизайнерів: місцеві комунальники самі непогано справляються, вважає міська влада. Правда, жителі міста щороку незадоволені своєю ялинкою.

Висота ялинкової трійці — 20 метрів.

Ялинка в місті 2022

Одеса

Ялинку на Думській площі засвітили 19 грудня. Поряд встановили світлову конструкцію у формі щупальців восьминога з водоростями. Загалом дерево і площу прикрасили у морському стилі.

Висота ялинки — 20 метрів.

Ялинка в місті 2022

Маріуполь

Цього року ялинка прославила місто. Відкрили та засвітили дерево на Театральній площі 18 грудня. А наступного дня був сильний вітер, і ялинка впала та переломилася навпіл, при цьому продовжувала світитися. На щастя, ніхто не постраждав, проте деякі городяни почали красти ялинкові прикраси, повідомило місцеве видання.

Висота ялинки до падіння — 14 метрів.

Ялинка в місті 2022

Черкаси

Дивний факт, але в Черкасах головну ялинку для міста беруть в оренду. Запалили вогники на ялинці 19 грудня, а поряд, як водиться, працює новорічний ярмарок із сувенірами та смаколиками.

Висота ялинки — 18 метрів.

Ялинка в місті 2022

Рівне

Минулого року в місті прикрашали власну живу ялинку. Цього року ялинковий тендер міста виграв «Епіцентр», який мав поставити та прикрасити ялинку. Але знову все не слава богу. Рівняни побачили ялинку та стали виказувати обурення в соцмережах. Тоді дереву додали вогників, після чого рейтинг ялинки стрімко пішов вгору, зазначила місцева жителька.

Висота ялинки — 18 метрів.

Ялинка в місті 2022

Ужгород

У минулі роки місто прикрашало живі ялинки, подаровані місцевими жителями. Цього року у відповідь на численні прохання жителів місто придбало штучну ялинку. Засвітили дерево на площі Шандора Петефі 18 грудня. Поряд працюють ярмарок і резиденція святого Миколая.

Висота ялинки — 18 метрів.

Ялинка в місті 2022

Дніпро

У міста нова ялинка. Збирати її почали на Європейській площі лише 18-19 грудня, прикрасили стильними прозорими та золотистими кулями, а потім оголосили, що урочистого відкриття не буде. Цікаво, що місцеві чиновники впевнені: їхня ялинка є найвищою в Україні. Стару ялинку викидати не стали: вона переїхала у сквер Прибережний.

Висота ялинки — 20 метрів.

Ялинка в місті 2022
Поділитись

Новини по темі: