19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Влада
  • Тарифи на доставку газу: депутати облради звернулись до Ради, Президента та Нацкомісії

Тарифи на доставку газу: депутати облради звернулись до Ради, Президента та Нацкомісії

  • 4 листопада, 2021 16:33
Народні обранці Житомирщини вкрай стурбовані ситуацією, що склалася навколо заяви «АТ «Житомиргаз» про намір підвищити тарифи на транспортування природного газу для населення у 2,5 раза. Про це йдеться у тексті звернення до Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Антимонопольного комітету України, Ради національної безпеки і оборони України.

Звернення прийнято на шостій сесії обласної ради VIII скликання. «За» проголосувало 49 депутатів.
 

«З огляду на те, що заяви АТ «Житомиргаз» про підняття тарифу носять спекулятивний характер та несуть ознаки свідомої дестабілізації соціальної та економічної ситуації в Житомирській області, звертаємося до Ради національної безпеки і оборони України з проханням перевірити дії АТ «Житомиргаз» на відповідність державним інтересам України.

Водночас звертаємося до Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, Антимонопольного комітету України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) з проханням вжиття заходів унеможливлення підняття тарифу на транспортування природного газу АТ «Житомиргаз»», - зазначено у зверненні.


Також депутати майже одноголосно (50 «за» із 52 присутніх) підтримали звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, щодо недопущення підвищення тарифів і забезпечення їх обґрунтованого рівня.
 

«…Житомирська обласна рада висловлює рішучий протест проти необґрунтованого зростання тарифів для населення та звертається до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України:

Вжити заходів для протидії монопольному підвищенню тарифів, забезпечити обґрунтований рівень тарифів і не допустити підвищення їх в майбутньому.
Відмовитись від перекладання відповідальності за оплату житлово-комунальних послуг на органи місцевого самоврядування; врахувати при ухваленні Державного бюджету України на 2022 рік достатній обсяг коштів для захисту громадян і громад від підвищення тарифів.
Спрямувати не менше 20 мільярдів гривень коштів від допомоги, що надійшла Україні від Міжнародного валютного фонду, на виплати субсидій для громадян на оплату житлово-комунальних послуг, а також забезпечити автоматичне нарахування субсидій тим, хто їх потребує», - йдеться у тексті звернення.


Передісторія


"Житомиргаз" хоче підняти тариф за розподіл природнього газу в 2,5 рази до 5,028 грн за метр кубічний.
 
Мер Житомира і депутат міськради закликали містян висловитися проти підняття тарифу та прийти на громадські слухання.

25 жовтня житомиряни прийшли до будівлі "Житомиргазу", проте їх не впустили всередину.

Обурений натовп виламав двері, потрапив до будівлі і вимагав пояснень щодо підвищення тарифів.

26 жовтня депутатська комісія облради зобов'язала "Житомиргаз" врахувати правки, запропоновані учасниками акції протесту, і включити їх в протокол проведених громадських слухань, який будуть відправляти в НКРЕКП.
Поділитись

Новини по темі: