29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • «Штурм» будівлі «Житомиргазу»: чим закінчилися протести проти підвищення тарифів. ФОТО

«Штурм» будівлі «Житомиргазу»: чим закінчилися протести проти підвищення тарифів. ФОТО

  • 25 жовтня, 2021 17:33
25 жовтня декілька десятків житомирян прийшли до будівлі АТ «Житомиргаз» протестувати проти підняття у 2,5 рази тарифу на розподіл газу. Сьогодні в газовій компанії мало відбутися громадське обговорення, натомість житомирян зустріли закритими дверима.

Люди не чекали, поки до них вийде хтось від «Житомиргазу» та виламали двері. Обурений натовп разом із депутатами, журналістами та активістами потрапив всередину, де стояли охоронці. Пропускати громаду до керівництва або ж покликати його вниз відмовилися, інформує 1.zt.ua.

Активісти зазначили, що хочуть уточнити у керівництва «Житомиргазу», чи дійсно підніматимуть ціну на транспортування газу.
 

«Тут буде реальна бійня зараз, якщо не вийде керівництво. Ви вже довели людей… Чого ви закрили двері? Ви знали, що прийде громада!», – додають протестувальники.




Після певного тиску зі сторони натовпу, охоронці комусь зателефонували та пообіцяли, що за 15 хвилин підійде керівництво.

Допоки частина протестувальників знаходилася всередині будівлі «Житомиргазу», інша частина стояла на вулиці і скандувала «Банду геть». Активісти планували привезти шини і палити їх у разі, якщо керівництво не вийде до людей.

Паралельно депутати Руслан Годований та Андрій Онопрієнко викликали поліцію, яка прибула на місце події через 30 хвилин. Викликати наряд намагалися двічі.

Після тривалого очікування активісти почали йти напролом. Спочатку пробивалися по сходах і коридорами, адже, де саме знаходиться керівництво – не вказали, а після того, як все ж повідомили місце знаходження голови правління, почали разом з громадою «прориватися» до зали засідань.



Невелике приміщення, де сидів Валентин Ющенко – голова «Житомиргаз» за лічені секунди оточили активісти та громада. Вимагали пояснень щодо підвищення тарифів: «На якій підставі хочуть збільшити тариф на транспортування газу?».

Відповідь керівника підприємства: «Робиться розрахунок тарифу АТ “Житомиргаз” по розрахунках».



Під вигуки мітингувальників «Ющенко! Ющенко!» керівник підприємства все ж вийшов до людей на вулиці.
 

«Це все якийсь крок в деструктив! Ви депутат? Ви проти того, щоб тут платили гідну зарплату вашим виборцям? Ви проти того, щоб до вас аварійка вчасно приїхала?», – почав свій виступ керівник «Житомиргазу».


Жодної змістовної відповіді від керівника підприємства не послідувало, після чого він намагався піти, але громадськість його виштовхнула назад до людей і перекрила дорогу до будівлі «Житомиргаз».





Більш конкретну відповідь щодо громадських обговорень та тарифу надав фінансовий директор підприємства Дмитро Конюх.

Виявилося, що сьогодні, 25 жовтня, АТ «Житомиргаз» проводили громадські слухання щодо обговорення тарифу в режимі онлайн, на яких, за їх словами, були присутні 20 представників громади, міський голова Коростеня Володимир Москаленко, заступник мера Житомира Сергій Кондратюк та представники НКРЕКП в Житомирській області.
 

«За період 2014-2019 роки збитки “Житомиргаз” становлять 700 мільйонів, за 2020 рік – 62 мільйони. За нашим прогнозом 2021 рік закінчиться зі збитком в 120 мільйонів. Основна причина збитку – ВТВ (Виробничо-технологічні витрати)», – зазначив Дмитро Конюх.


Тобто, причина, за якої хочуть збільшити тариф в 2,5 рази – збитки «Житомиргазу» в майже 1 мільярд гривень. 

«Ми не займаємося транспортуванням газу, ми займаємося його розподілом. Тобто, його доставкою споживачу», – підсумував фінансовий директор.

Фото: Перший житомирський


За його словами, ніякого рішення щодо підняття тарифу сьогодні не приймали, лише обговорювали можливі варіанти вирішення цієї ситуації. Наразі рішення щодо зміни тарифів громаді не озвучили.

26 жовтня о 14:00 в облраді це питання обговорюватимуть на засіданні депутатської комісії. Запросили і представників АТ «Житомиргаз».
 

Передісторія


«Житомиргаз» хоче підняти тариф за розподіл природнього газу в 2,5 рази до 5,028 грн за метр кубічний.
 
Мер Житомира і депутат міськради закликали містян висловитися проти підняття тарифу та прийти на громадські слухання.

25 жовтня житомиряни прийшли до будівлі «Житомиргазу», проте їх не впустили всередину.
Поділитись

Новини по темі: