25 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Житомиряни у мережі розповсюджують новий фейк про вакцинацію

Житомиряни у мережі розповсюджують новий фейк про вакцинацію

  • 23 жовтня, 2021 9:53
Житомиряни масово розсилають неправдиву інформацію, пов'язану з вакцинацією. У різних месенджерах люди пишуть інформацію про начебто блокування телефонів чи списання грошей з банківської картки.

«Нова афера: дзвонять з телефону і просять натиснути 1, якщо зробили щеплення, як натиснете 1 відразу телефон стане заблокований, і далі телефон взломаний», – йдеться в  тексті фейкового повідомлення.



Як повідомляє «По той бік новин», жодного дзвінка із блокуванням телефона не було зафіксовано в жодній країні, як не було і жодної заяви в поліцію.
 

«Зловмисник не має доступу до вашого смартфона під час дзвінка, що б ви не натискали. Такий доступ може бути, якщо ви, наприклад, завантажите відповідну програму, чи відкриєте файл, наприклад, з вірусом, який може надійти через месенджер», – пояснює Тамара Кідрук, експертка з зовнішніх зв‘язків Vodafone Україна.


Заблокувати телефон через дзвінок неможливо, лише у разі встановлення зловмисного додатка.
 

«Для того, щоб заблокувати телефон, потрібно провести низку дій на самому телефоні. Кожен телефон і оператор мобільного зв'язку має протоколи захисту, що унеможливлює спосіб заблокувати телефон через дзвінок. Якби все було так легко, то цей спосіб масово використовували б бізнес-конкуренти», – пояснює ІТ-фахівець Влад Грознов.


Тож житомирян закликають зберігати спокій та пильність. Не варто переходити за підозрілими посиланнями, встановлювати невідомі додатки і пересилати відверті фейки, навіть якщо дуже хочеться.
Поділитись

Новини по темі: