28 березня, 2024
Ми в соцмережах

Верховний Суд поставив крапку: дозвіл на масштабний видобуток бурштину в Житомирській області скасовано

  • 4 червня, 2021 8:55
Верховний Суд України скасував незаконно наданий спецдозвіл на геологічне вивчення і дослідно-промислову розробку бурштину в Житомирській області на площі понад 10,6 тис. га.
 

"Йдеться про те, що Державною службою геології та надр України у 2016 році надано товариству з обмеженою відповідальністю, поза аукціоном, спеціальний дозвіл на користування надрами з метою геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки родовища бурштину площею 10670 га (ділянка "Козюлівська") на території колишнього Овруцького району, що поблизу селища Словечне. Підставою для видачі дозволу поза конкурсом стала начебто наявність у підприємства в оренді цілісного майнового комплексу, спеціально пристосованого для проведення геологорозвідувальних робіт з пошуку та дослідного видобутку бурштину", – повідомляє Житомирська обласна прокуратура.


Як встановлено органами прокуратури та підтверджено судами першої та касаційної інстанцій, орендоване товариством майно – підвальне приміщення, частина земельної ділянки та мотопомпи, що в розумінні чинного законодавства не є цілісним майновим комплексом, спеціально пристосованим для дослідно-промислової розробки родовища.

Відтак підприємство не мало законного права отримати спеціальний дозвіл поза конкурсом. До того ж, Житомирською обласною радою було відмовлено Держгеонадрам України у погодженні на видачу спецдозволу.

"З метою захисту інтересів держави прокурором ще у квітні 2017 року скеровано позов до суду. Остаточну крапку у тривалому судовому спорі поставив Верховний суд наприкінці травня цього року, який підтвердив позицію прокурора щодо незаконності отримання підприємством спеціального дозволу поза аукціоном", – резюмує прокуратура.
Поділитись

Новини по темі: