19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Влада
  • Житомирська облрада проситиме у нардепів кошти на придбання лінійного прискорювача в онкодиспансер

Житомирська облрада проситиме у нардепів кошти на придбання лінійного прискорювача в онкодиспансер

  • 30 березня, 2021 9:09
В Житомирській обласній раді вивчають можливості придбання лінійного прискорювача для онкодиспансера. Розглядаються усі можливі варіанти: лізинг, співфінансування, кошти меценатів.

Відомо, що загальна вартість обладнання та його встановлення становить близько 100 млн гривень.

За словами директора Житомирського обласного онкологічного диспансера Ігоря Сабадаша, наша область потребує 4 лінійних прискорювачів, проте зараз у нас немає жодного. 
 

«Наразі майже 2 тисячі жителів Житомирщини потребують променевої терапії, 120 осіб мають проходити цю процедуру щоденно. Гамма-апарат, який лікує людей шляхом гамма-променів, в області на даний час один. Втім, променева терапія, це лише один із методів лікування хворих. Лінійний прискорювач, на відміну від нього, працює шляхом дії електронів і впливає виключно на пухлину. Тому, у пацієнтів відзначають більшу ефективність і зменшення ускладнень після променевої терапії. Відповідно по аналізу кількості жителів, наша область потребує чотири лінійних прискорювачів. Проте зараз, у нас немає жодного. Питання придбання хоч одного, це вже крок уперед», – зауважив Ігор Сабадаш.


Як зазначив заступник голови облради Володимир Ширма, обласна рада ставить амбітні плани – встановити лінійний прискорювач вже цього року.
 

«Питаннями модернізації та удосконаленням матеріально-технічної бази онкодиспансеру ми займаємось уже більш як 3 роки. Наша область визнана найбільш постраждалою  від аварії на ЧАЕС. Кількість хворих щороку зростає, тому якість медичних послуг має також підвищуватись. Наразі немає можливості надавати професійне точкове лікування раку, а  придбання лінійного прискорювача, без перебільшення, шанс врятувати не одне життя. Наразі наші мешканці змушені шукати вихід в інших областях. До прикладу, у Рівненській області працює два прискорювачі. Тому дане питання напрочуд важливе. Ми хочемо публічно пройти всі обговорення, щоб ні в кого не виникало питання про необхідність придбання даного обладнання. Зрозуміло, що ціна питання приблизно 100 мільйонів гривень. Таких коштів в обласному бюджеті немає», – сказав Володимир Ширма.


Відтак було прийнято рішення звернутися до народних депутатів України щодо сприяння у вирішенні питання виділення з державного бюджету у 2021 році області цільової субвенції на придбання лінійного прискорювача.

Нагадаємо, департамент регіонального розвитку Житомирської облдержадміністрації оголосив тендер на реконструкцію Житомирського обласного онкологічного диспансеру для встановлення лінійного прискорювача.
Поділитись

Новини по темі: