28 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Аналогів в Україні немає: у 2021 році в Житомирі добудують унікальну ТЕЦ. ФОТО

Аналогів в Україні немає: у 2021 році в Житомирі добудують унікальну ТЕЦ. ФОТО

  • 22 грудня, 2020 16:51
У Житомирі на території котельні РК-10, що у пров. Винокурний, 36а, незабаром з'явиться нова й унікальна ТЕЦ. Вона буде оснащена турбіною для комбінованого виробництва тепла та електроенергії. 

Як пояснили «Журналу Житомира» у міській раді, ТЕЦ матиме термодинамічну установку органічного циклу Ренкіна, яка комбіновано вироблятиме тепло та електроенергію. Її потужність - 1,2 МВт електричної та 7,1 МВт теплової енергії.

В якості палива використовуватиметься не газ, а щепа. Викиди СО2 зменшаться до 12 650 тонн на рік, що є вдвічі меншим у порівнянні з  використанням котельнями газу.

За словами мера Житомира Сергія Сухомлина, реалізація проєкту дасть можливість отримати додатковий дохід для КП та стримати ріст тарифів. Адже місто меншою мірою залежатиме від зростання цін на енергоносії, а відтак матиме контроль над тарифами. 


 

«Аналогічного технологічного процесу в Україні немає, - пояснює Петро Сергійчук, технічний директор КП "Житомиртеплокомуненерго". – В цьому його унікальність. Така когенераційна установка буде першою в Україні, де комбіновано  вироблятиметься і тепло, і електрична енергія. А середня собівартість гігакалорії для Теплокомуненерго буде набагато нижчою».


Проєкт також передбачає заміну мережі центрального теплопостачання котелень РК-9, РК-10 із загальною довжиною теплоізольованих труб прибл. – 6810 м (у двотрубному вимірі). На сьогодні вже змонтовано 4450 мп теплових мереж у двотрубному вимірі. Переобладнують і теплові вузли. 

Цікавою новацією стане монітор, який обладнають на території станції для посекундної візуалізації викидів в атмосферу, тобто житомиряни зможуть в режимі реального часу спостерігати за кількістю атмосферних викидів.

Нова ТЕЦ дасть можливість будинкам, які підключені до котельні РК-10 (вул. Маликова, Проспект Миру,  вул. Вільський шлях), отримувати гарячу воду цілодобово.



Планується, що ТЕЦ буде готовою наприкінці літа 2021 року, а навесні цього ж року мають намір вже розпочати будівництво ще однієї станції.

Масштабний для міста об'єкт зводиться за кошти Уряду Швейцарської Конфедерації у співфінансуванні з місцевим бюджетом. Орієнтована вартість проєкту становить 12,32 млн швейцарських франків, з яких 9,32 млн швейцарських франків – кошти гранту SECO та місцевий внесок у розмірі 3 млн еквіваленту швейцарських франків.





Поділитись

Новини по темі: