28 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Рада схвалила пакет законів про підтримку бізнесу: кому і скільки виплатять

Рада схвалила пакет законів про підтримку бізнесу: кому і скільки виплатять

  • 4 грудня, 2020 16:34
Верховна рада ухвалила пакет проєктів законів президента Володимира Зеленського про підтримку бізнесу на період карантинних обмежень. Держава виплатить одноразову матеріальну допомогу у розмірі 8 тис. грн фізичним особам-підприємцям та найманим працівникам. 

Також передбачається списання або відтермінування податкового боргу і виплати ЄСВ, передає «Слово і діло».
 

Кому виплатять 8 тисяч гривень


Згідно законопроєкту №4429 про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання, допомогу можуть отримати:
 
  • наймані працівники, які втратили частину зарплати через посилення карантину;
  • ФОПи, які втратили частину доходу через заборону на повноцінну роботу;
  • ФОПи, економічна діяльність яких підпадає під обмежувальні протиепідемічні заходи;
  • суб'єкти господарювання, які є юридичними особами, – з метою відшкодування витрат, понесених на сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.
  • суб'єкти господарювання, – задля збереження робочих місць з метою виплати найманим працівникам одноразової матеріальної допомоги через обмежувальні заходи.

У такому випадку розмір одноразової матеріальної допомоги визначається пропорційно робочому часу працівника, якого скорочено або заплановано скоротити, у тому числі через простій, та не може перевищувати 8 тис. грн на одного працівника.
 

Як отримати одноразову допомогу


Автоматично допомога не нараховуватиметься. Потрібно зайти на портал державних послуг «Дія» або встановити на смартфон застосунок. Спочатку треба пройти ідентифікацію, після чого заповнити заяву на отримання виплати. Також слід вказати номер банківського рахунку.

Після перевірки даних у реєстрах гроші надійдуть на рахунок, або у виплаті буде відмовлено. Раніше ми писали, які умови передбачають отримання виплат для ФОПів та найманих працівників.

Допомога від держави одноразова та передбачена «на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів» проти COVID-19. Очікується, що допомогу можуть отримати понад 1 мільйон українців.

Важливо: суми невиплаченої одноразової матеріальної допомоги до кінця бюджетного року повертаються до держбюджету України.
 

Які податкові борги спишуть


Згідно законопроєкту N 4430, пропонується списати податковий борг (у тому числі, штрафні санкції і пеню) платникам податків у разі, якщо сукупний розмір боргу за усіма податками і зборами не перевищує 3060 грн та його не погашено станом на 1 листопада 2020 року.

Це положення стосується 4 млн боржників на суму податкового боргу 1,3 млрд грн.

Крім того, збільшується загальна сума податкового боргу платника податків з 60 до 180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (з 1020 до 3060 грн.), за яких податкова вимога не надсилається (не вручається), а заходи, спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу, не застосовуються.

Аналогічні умови встановлено й для податкової застави.

Пропонується звільнити від сплати єдиного податку платників першої групи, які сплачують за себе. Йдеться про період з грудня 2020 року по травень 2021 року.

Згідно з п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу – це ФОПи, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн.
 

Які податкові борги відтермінують


Передбачається відстрочити до 29 грудня 2021 року погашення податкового боргу платників податків – фізичних осіб, у тому числі самозайнятих, що у загальній сумі не перевищує 6800 гривень.

Таким чином може бути відстрочено сплату 310 млн грн близько 80 тисячам ФОПам та громадянам.

Також будуть списані пені та штрафні санкції у разі самостійної сплати платниками податків податкового боргу за основним платежем протягом 6 місяців з дня набрання чинності закону.
Поділитись

Новини по темі: