29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Навіщо в дитсадках та школах Житомира вимагають довідку про прописку та як уникнути черг

Навіщо в дитсадках та школах Житомира вимагають довідку про прописку та як уникнути черг

  • 16 січня, 2020 17:12
У 2020 році зростає вартість харчування у школах та дитсадках Житомира. Відповідне рішення виконком Житомирської міської ради ухвалив 17 грудня 2019 року. Проте, харчування дітей частково компенсуються з міського бюджету.

З 1 січня змінюється й формула фінансування та оплати. Батьки сплачуватимуть 70%, з міського бюджету відшкодовуватимуть 30% і тільки за харчування дітей, що зареєстровані у Житомирській міській ОТГ (м. Житомир, с. Вереси).
 

«У 2020 році обсяг видатків на одну дитину в ДНЗ становить майже 35 тисяч гривень. Це кошти платників податків Житомирської міської ОТГ. Але в житомирських дитсадках та школах навчається багато дітей з інших громад. Навіть, якщо батьки працюють у Житомирі, але зареєстровані в іншій  громаді, ми не бачимо їхніх податків. Вони в формі реверсної дотації повертаються в держбюджет. У 2020 році Житомирська ОТГ поверне таких 107 млн грн. За логікою компенсувати витрати на харчування дітей з передмістя мають відповідні ОТГ. Міська рада готова співпрацювати у цьому питанні з керівництвом громад. Але поки ми можемо відшкодовувати лише за харчування дітей, які зареєстровані у Житомирі та Вересах. Для цього у школах і дитсадках збирають довідки про реєстрацію», – зазначає заступниця міського голови Марія Місюрова.


За її словами, таку довідку повинна мати дитина вже з народження. Відповідно до постанови Кабміну №207 від 02.03.2016, зареєструвати маля потрібно протягом 3-х місяців з моменту отримання свідоцтва про народження.

«Довідка про реєстрацію місця проживання особи – такий же документ, як паспорт чи свідоцтво про народження. Він повинен завжди бути під рукою. Цей документ у подальшому може знадобитися не лише в дитсадку чи школі, але й в інших установах. Вона дійсна до того часу, поки дитину не перереєструють в іншому місці. Батьки, які вчасно зареєстрували дитину, мають такі довідки. Їм потрібно лише зробити копію і принести до школи. Але багато хто відкладав цей процес до останнього, тому зараз маємо негатив і ажіотаж в управлінні ведення реєстру. Тому раджу батькам оформлювати їх заздалегідь», – додає посадовиця.

Для оформлення довідки необов’язково стояти у черзі під управлінням ведення реєстру територіальної громади міської ради. Якщо ви зареєстровані і живете в багатоквартирному будинку, то цим може зайнятися управитель. Процедура проста – приносите необхідні документи і чекаєте близько двох тижнів. Представники ОСББ, керуючої компанії чи ВЖРЕПу самі передадуть їх в управління на обробку, а вам віддадуть довідку про реєстрацію вашої дитини.

Якщо обидвоє батьків дитини зареєстровані у Житомирі, то поки можна надати копії паспортів з відміткою про реєстрацію. А вже далі в спокійному режимі до 1 вересня 2020 року оформлювати довідку через управителя чи безпосередньо в управлінні ведення реєстру територіальної громади міської ради (для тих, хто мешкає в приватному секторі).

Лише, якщо батьки розлучені або зареєстровані за різними адресами, потрібно звертатися в управління ведення реєстру територіальної громади міської ради, реєструвати дитину і отримувати довідку. Вона все одно знадобиться.

«Коли йдеться про розлучених батьків або батьків, зареєстрованих за різними адресами, це дуже невеликий відсоток людей по Житомиру. Але через недостатню поінформованість ми маємо черги», – говорить заступниця міського голови.

Марія Місюрова також наголошує: скористатися співфінансуванням з міського бюджету можна буде лише після того, як адміністрація дитсадка чи школи матиме на руках документи, які підтверджують приналежність дитини до Житомирської міської ОТГ. До того часу батьки сплачуватимуть 100% вартості.

Як повідомляв «Журнал Житомира», житомиряни годинами простоюють в чергах за довідками про прописку дітей.









Поділитись

Новини по темі: