24 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • Бамблбі та термінатор: у Житомирі відкрилася унікальна виставка роботів і трансформерів. ФОТО

Бамблбі та термінатор: у Житомирі відкрилася унікальна виставка роботів і трансформерів. ФОТО

  • 29 жовтня, 2019 9:45
Сергій Єременко разом зі своїм другом Дмитром Міциком за три роки створили найбільшу в Україні колекцію залізних роботів та трансформерів і потрапили до книги рекордів. Себе хлопці із Запоріжжя називають скульпторами, а свої роботи – арт-об'єктом. Цікавість до металу в них з’явилася у 2014 році.

Один із співавторів проєкту, Сергій Яременко, розповів в інтерв'ю сайту Житомир інфо про те, з чого все розпочалось, як створювалися експонати, скільки коштів пішло на їх виготовлення та над чим працюватимуть надалі. 
 

«Ми займалися бізнесом, який пов'язаний із атракціонами, і, щоб зацікавити дітей, ми вирішили зварити двох героїв з металу, щоб їх не зламали. Перші герої були Воллі та Єва з мультфільму «Воллі», однак в парк вони не потрапили, а така ідея переросла у хобі. У нас був сусід по гаражу Віктор, який нам показав, що треба так варити, не бійтеся болгарки та коли іскри будуть летіти. Він нам два дні навчав «азам» зварювальника, ми навчилися і пішло так», — розповідає співавтор виставки Сергій Єременко.

 

Відтоді увесь вільний час Дмитро та Сергій проводили в гаражі і за три роки створили повноцінну колекцію. Їхня перша виставка відбулася у Запоріжжі, і вже майже два роки вона мандрує Україною. Для виготовлення експонатів найчастіше використовують вживаний метал, а креслення та макети роблять на основі картинок в інтернеті.

Серед робіт, що привертають увагу — справжній трансформер. Над його створенням розробники працювали 9 місяців і витратили 30 тисяч гривень. Найпопулярніші експонати — копії Бамблбі та Оптімус Прайм, кожна вагою майже в тонну.
 

 
«Це вже більш продумані наші роботи. Вони, як конструктор, розбираються до маленьких дрібниць. Кожна запчастина окрема креслилась, виготовлялась, вимірювалась по іграшках. Він повністю розбирається, як конструктор лего», — зазначає один із розробників.



Найдорожчий - інтерактивний робот Жорик, на розробку якого пішло 5 тисяч доларів.
 

«Спочатку у нас не було інтерактивних роботів. Зараз у нас є маленькі роботи Жорик і Жоржетта. Це наша з ІТ-компанію розробка. Ми разом розробляти плату, щоб вони могли їздити та розмовляти. Перший нам дуже дорого коштував, бо вчилися й було дуже багато помилок. На матеріали та «мізки» пішло 5 тисяч доларів», - каже Сергій Єременко.






Також він розповідає: кошти, які витрачаються на створення експонатів, повертаються завдяки подібним виставкам. За вторговані гроші розробники купують цікавих б/у роботів, щоб розширити власну колекцію.

Зараз Сергій та Дмитро працюють вже над другою виставкою та в майбутньому мріють створити власний музей роботів із металу.

«Ми влітку плануємо зупинити нашу виставку, заїхати до нас у бокс і працювати над новою виставкою, це буде «Star Wars». Як кінцевий результат — у Запоріжжі, Києві або іншому місті зробити музей роботів», — ділиться співавтор виставки Сергій Єременко.

Колекцію залізних роботів у Житомирі можна побачити у приміщенні колишнього кінотеатру «Жовтень» до 17 листопада 2019 року.







Фото виставки у Рівному / SDrobo Lab
Поділитись

Новини по темі: