20 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • У Житомирі розпочали реконструкцію Магістрату. Археологи кажуть, що роботи проводять незаконно

У Житомирі розпочали реконструкцію Магістрату. Археологи кажуть, що роботи проводять незаконно

  • 22 жовтня, 2019 8:33
У Житомирі розгорівся скандал навколо реконструкції будівлі Магістрату, яка збудована наприкінці XVIII століття і є пам’яткою архітектури національного значення. 

За інформацією Житомир лайф, на території почали проводити ремонтні роботи без жодних археологічних досліджень чи хоча б розвідки. Немає відповідного погодження й від Міністерства культури, яке необхідне для того, аби почати реконструкцію.

Мова йде про оголошений департаментом регіонального розвитку тендер вартістю понад 20 мільйонів. Перемогу у торгах отримала фірма «Візин Річ», яка й почала ремонтно-реставраційні роботи по будівлі Магістрату за адресою вул. Кафедральна, 3.

За словами представника Національної академії наук України Андрія Петраускаса, приміщення житомирського Магістрату є пам’яткою архітектури національного значення, а територія, де знаходиться ця будівля, вважається початком становлення міста Житомира, тож має надзвичайно велику цінність. Саме тому, за словами археолога, перед тим, як починати будь які будівельні роботи необхідно отримати погодження від Міністерства культури та туризму, а також провести археологічні дослідження.

Чоловік переконує, що під час ремонтних робіт, які почали виконувати підрядники, вже знайдені артефакти 17-18 століття. Втім, керівництво області не звертає на це уваги.

Разом з тим, в облдержадміністрації пояснили, що дозвіл на початок будівельних робіт надала Державна архітектурно-будівельна інспекція, тож все відбувається згідно закону.

За словами в.о. начальника департаменту регіонального розвитку ОДА Інни Хоменко, в проекті реконструкції не було передбачено кошти на проведення археологічних досліджень. Але після того, як в офіс департаменту завітали журналісти, чиновниця пообіцяла знайти фінансування з залишкових коштів, якщо вони звісно будуть.

Як виявилося, немає погодження на проведення робіт й від Міністерства, адже його тільки почали отримувати. Хоча ремонтні роботи вже тривають не один день.

Що ж до самого виконавця робіт, то ним обрали ТОВ «Візин Річ», яке вже неодноразово брало участь у тендерах. Серед проектів, якими займалося підприємство є три амбулаторії, що до цього часу залишаються недобудованими. Через ймовірність корупційної складової та можливої розтрати коштів в особливо великих розмірах, стосовно згаданого будівництва поліція порушила карні справи.

Упродовж своєї діяльності, ТОВ «Візин Річ» було визнано переможцем у 25 закупівлях на загальну суму 270 млн грн. Зокрема, департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА у 2018 та 2019 роках уклав з даною фірмою 4 договори: на будівництво згаданих сільських амбулаторій в Пулинському, Баранівському та Романівському районах, а також на капремонт будівлі басейну ДЮСШ «Авангард» у Житомирі.

Нагадаємо, двоповерховому будинку Магістрату вже більше 200 років, і він є пам'яткою архітектури. Будували його як адміністративну будівлю, в якому засідав градоначальник Житомира і його управління. Будівля пережила дві війни і революцію, деякий час в приміщенні працювали м'ясні павільйони і тільки за часів незалежності приміщення де-факто перейшло в розпорядження обласного краєзнавчого музею.

Після завершення будівельних робіт в Магістраті буде розміщуватися музей природи на першому поверсі і музей історії на другому. Також буде музейний сад - відкритий простір на вулиці, де можна буде проводити лекції, або ж влаштувати кінотеатр.





Поділитись

Новини по темі: