Журнал Житомир інфо
УКР | РУС        Сьогодні: Середа, 22 Травня 2019    12:00:30
Журнал » Новини Житомира » Житомир » 2019 » Травень » 8 » 08:59:50

Підземелля у центрі Житомира накрили склом: вийшло не так, як планували. ФОТО

08 Травня 2019, 08:59:50 2967 Коментарі 0 фото: Житомир інфо Читать на русском языке
Підземелля у центрі Житомира накрили склом: вийшло не так, як планували. ФОТО
У центрі Житомира кілька місяців працюють над облаштуванням провалля на вулиці Великій Бердичівській. У 2016 році під час реконструкції тротуарів тут виявили підземелля.

Нині час роботи на завершальному етапі, однак об’єкт має не такий вигляд, як планувалося у проекті, повідомляє Житомир інфо.

Це стосується болардів та рамки для скла. Також у проваллі не провели вентиляцію, через що під поверхнею утворився конденсат, а розгледіти щось через нього майже неможливо.
 

«За проектом, не повинно бути рамки, яка зараз є накопичувачем бруду, звичайно, це не є привабливим ззовні та відштовхує, замість того, щоб привертати увагу. По-друге, не виконане провітрювання, тобто вентиляція повинна бути примусова. Це повинно бути виправлено, бо в такому стані воно непридатне. Федір Євтушенко, власник музею «Ремісничий двір», не згоден сюди розташовувати експозицію, бо ми бачимо конденсат, він створює вологість, і експозиція, яка буде всередині, швидко зруйнується. Третій момент – це боларди, тобто стовпчики, які повинні унеможливити рух на цій ділянці. Вони, по-перше, не з того матеріалу, а, по-друге, доволі широко стоять. Боларди виконі не з того граніту, він зараз червоний, або «капустянка», як ми знаємо, а повинен бути, як у прототипі було зображено, з сірого граніту. Думаю, що будівельники, які виконували проект, а ним керувало управління капітального будівництва, не відкривали цей проект, його не дивилися, але й не консультувалися», - розповідає головний архітектор Житомира Юрій Безбородов.


Натомість в управлінні капітального будівництва повідомляють, що всі роботи зроблені за проектом, тому змінювати зовнішній вигляд об’єкту не планують, а найближчим часом обіцяють провести вентиляцію. Також можуть додати ще кілька болардів, аби унеможливити заїзд транспорту на скло.
 

«Було рішення скоригувати і поставити гранітні стовпчики, щоб унеможливити наїзд автомобілів. В проекті не вказано, якими вони мали бути, але на фотографії, яку виклав архітектор в мережах, видно, що вони коричневого кольору. Я не вважаю, що це принципово. Піднімали питання додати ще стовпчики чи напівсфери, це питання ми вирішимо з «ЖУАШ». Проектанти намалювали, але ніхто не знає конструкцію, це йде алюмінієва конструкція, на якій тримається скло, і без рамки іншого виходу немає. Стосовно самого проекту, ніхто не міг передбачити, що туди потрібна вентиляція. Було прийнято рішення з проектантами, щоб зробити там вентиляцію. По коштах там було 190 тисяч гривень, використано - 174 тисячі, тому додаткових коштів не буде. І після того, як вентиляція запрацює, «Ремісничий двір», у якого вже готові інсталяції, її туди закладе», - каже начальник управління капітального будівництва Житомирської міської ради В’ячеслав Глазунов.


У проваллі вже функціонує цілодобова підсвітка, а за півтора тижня в управлінні обіцяють вирішити питання із вентиляцією та розмістити експозицію.

Нагадаємо, в жовтні 2016 року, під час ремонту вулиці, екскаватор провалився в підземеллі, яке виявилося старовинними підвалами. За задумом, їх вирішили перетворити в цікавий туристичний об'єкт. У травні 2018 року Юрій Безбородов представив ескіз майбутнього купола, у вигляді скляної піраміди. Однак, такий проект виявився занадто дорогим для бюджету Житомира і його спростили.

Проект

Реалізація







Коментарів: 0
avatar

Новини Житомира: