19 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Кримінал
  • Житомирський активіст Ігор Пиріжок, який переховується в Москві, був затриманий співробітниками ФСБ

Житомирський активіст Ігор Пиріжок, який переховується в Москві, був затриманий співробітниками ФСБ

  • 9 квітня, 2019 19:33
Російські силовики заявляють про затримання українця, який нібито є учасником "Правого сектора". За версією Федеральної служби безпеки, затриманий Ігор Пірожок нібито здійснював "партизанську діяльність", спрямовану проти РФ.

"Органами ФСБ Росії спільно з Міністерством внутрішніх справ Росії унаслідок проведених оперативно-слідчих заходів на території Московського регіону затримано громадянина України Пірожка І.Н.", - повідомили агентству "Інтерфакс" в УФСБ по Москві та Московській області.

За версією російської спецслужби, Пірожок вступив до "Правого сектора" у 2014 році, під псевдонімом "Роман Чирка". В організації нібито займався "створенням загону "Хорти", призначеного для ведення партизанської війни проти Російської Федерації".

У січні минулого року українець приїхав до Росії, де мешкав "за різними конспіративними адресами" у Московському регіоні.

"Проводив заходи в інтересах організації "Правий сектор", поширюючи її ідеологічні та агітаційно-пропагандистські матеріали з метою залучення громадян РФ до діяльності зазначеної організації", - йдеться в заяві ФСБ.

У спецслужбі також відзвітували про вилучення у затриманого: літератури, символіки, обмундирування та спорядження "Правого сектора", агітаційних матеріалів, засобів зв'язку та інших "матеріальних доказів причетності до діяльності організації".

На затриманого завели справу за ч. 1.1 статті 282.2 і ч. 2 статті 282.2 КК Росії (організація діяльності екстремістської організації), які передбачають покарання у вигляді штрафу, примусових робіт або позбавлення волі на строк від 2 до 8 років. Російський суд заарештував українця.

Водночас "Українська правда" із посиланням на дані з відкритих джерел повідомляє, що 51-річний Ігор Пірожок - уродженець Одеської області, тривалий час жив у Росії. Після повернення в Україну був одним із лідерів "Правого сектора" у Бердичеві, згодом переїхав до Житомира.

В Україні Пірожок мав проблеми із законом: йому закидали, зокрема, створення підпільної порнокіностудії в Одесі. 

В січні 2018 року колишній член громадської ради при Житомирській облдержадміністрації Ігор Пірожок, якого засудили до трьох років позбавлення волі за зберігання зброї та боєприпасів, повідомив, що виїхав за межі України.
 

Як повідомлялось:

  • Ігор Пірожок почав активну громадську діяльність в Житомирській області в 2014 році, представляючись Романом Чиркою. 
  • У 2015 році Ігор Пірожок брав активну участь у формуванні громадської ради при Житомирській облдержадміністрації та увійшов до її складу як представник громадської організації «Житомирська обласна організація сприяння люстрації». 
  • Ігор Пірожок був затриманий 23 травня 2015 року в Житомирі співробітниками СБУ при спробі продати бойові гранати. Було відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України.
  • 25 травня суд відпустив Пірожка під домашній арешт. 
  • 16 січня 2018 року Апеляційний суд Житомирської області залишив у силі вирок щодо Ігоря Пірожка: три роки позбавлення волі за «носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу».
 

ФСБ показала відео затримання Пиріжка

 
Поділитись

Новини по темі: