19 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Скільки українцям доведеться витратити на Новий рік і Різдво

  • 21 грудня, 2018 0:37

Новий рік і Різдво – мабуть, одні з найвитратніших свят. Тут не обійдешся одним подарунком, як на день народження. На ці свята прийнято дарувати подарунки не тільки членам родини, а й більш далеким родичам, а також колегам і знайомим, з якими плануєш зустрічатися.
 

Скільки грошей відкласти на святкування Нового року?


Звісно, кожна людина і кожна родина виходять зі своїх можливостей і характеру. Є бідні, але щедрі, є небідні, але, скажімо, економні. Але скільки взагалі планують витратити на ці зимові свята українці?

Дослідження, яке провела компанія Picodi.com, показує, що майже кожен другий українець збирається витратити на подарунки менше 1500 грн (бл. 50 доларів, або 47 євро). Ще третина населення країни готові викласти на подарунки від 1500 до 3500 грн (від 50 до 125 дол.). І тільки 6,8% можуть дозволити собі витратити на ці цілі понад 10 тис. грн. Середньостатистичний українець витратить на подарунки до Нового, 2019 року, 3183 грн (близько 114 доларів, або 100 євро).

До речі, для тих, хто ще не визначився з подарунками, буде корисно дізнатися, які подарунки українці вважають вдалими, а які – не дуже.

1_02

На святковий стіл, який цього року подорожчає приблизно на 15% порівняно з минулим, багато українців готові витратити трохи більше, ніж на подарунки. Тільки 37% опитаних сказали, що постараються укластися в 1500 грн, решта – більше. Понад 10 тис. грн на новорічні частування хочуть витратять лише 4,5% населення.

Але середня цифра "на їжу" виявилася трохи меншою, ніж на подарунки: 3104 грн. При цьому жителі великих міст витратять на стіл 3533 грн, а жителі невеликих населених пунктів – 2743 грн.

Ще частина новорічних витрат – це новий одяг, святкове вбрання. Хоча половина опитаних – 47% – заявили, що не планують цю статтю витрат взагалі. А ось з тих, хто планує покупку одягу або аксесуарів до Нового року, виявилося, що чоловіки готові витратити на себе більше, ніж жінки: 3147 грн і 2328 грн відповідно. В середньому ж новорічні витрати на look становитимуть 2670 грн.

Разом виходить, що на подарунки, новорічний стіл і вбрання середньостатистичний українець витратить цього року 8957 грн (це близько 320 доларів, або трохи менше 285 євро). При цьому в великих містах середні витрати становитимуть 10 328 грн, а в невеликих – 7380 грн.
 

Скільки витрачали минулими роками?

Напередодні минулого Нового року схоже опитування проводила компанія Research & Branding Group. І, хоча питання і методи дослідження у цих компаній відрізнялися, порівняти суми, які називали українці рік тому і зараз, все-таки було цікаво. І вони виявилися в рази менше, ніж зараз.

Дані минулорічного дослідження свідчать про те, що середньостатистичний українець мав намір витратити на подарунки близьким порядку 769 грн, а на святковий стіл – 806 грн. Третє питання включало в себе інші новорічні витрати, до яких належали як вбрання, так і походи до театрів, на ялинки, турпоїздки тощо. І на ці цілі українці готові були виділити 721 грн.

З урахуванням частоти згадки кожної із зазначених статей загальний розмір новорічних витрат нинішнього року становитиме в середньому приблизно 1 659 грн, робили висновок автори дослідження. У тому числі половина українців планували витратити на новорічні розваги менше 1250 грн. А 10% найбідніших українців говорили, що зможуть витратити на Новий рік не більше 375 грн.

Компанія Research & Branding Group проводила аналогічне дослідження і напередодні 2017 року. Тому могла констатувати: витрати українців на Новий рік рік від року зростають. Так, наприкінці 2016 року респонденти заявляли, що можуть витратити на стіл всього 654 грн, на подарунки – 542 грн, на інші новорічні витрати – всього 470 грн. Тобто, за даними Research & Branding Group, за рік (з грудня 2016 по грудень 2017 го) суми "на їжу" збільшилися на 20%, на подарунки – на 40%, на інші новорічні приємності – на 50%.

"Курс долара за аналізований період зріс лише на 6%, що дає підстави припустити, що збільшення розмірів планованих витрат пов'язано не тільки з інфляційними процесами в економіці країни", – зробили тоді висновок автори дослідження.

У дослідженні Picodi.com цифри виявилися в кілька разів більшими і порівнянними з витратами на новорічні свята в європейських країнах.
 

Скільки витрачають за кордоном

В інших країнах на різдвяні свята теж витрачають великі суми. До багатих країн нам ще далеко. Наприклад, за даними сайту statista.com, який щорічно опитує жителів США, скільки вони планують витратити на різдвяні та новорічні подарунки, з'ясувалося, що цього року середньостатистичний американець виділяє на ці цілі 794 долари, а це понад 22 тис. грн. А минулого року середня сума вийшла ще більше. Дані за інші роки наведені в таблиці нижче.

Інший американський сайт – gallup.com – показує ще більші цифри. Респондентам ставилося те ж запитання: "Скільки грошей ви плануєте витратити на новорічні подарунки?".
 

4

Picodi.com цього року опитав про вартість подарунків жителів 34 країн, де існує традиція відзначати Новий рік і Різдво. Виявилося, що українці не найбідніші або скупі. Менше нас виділяють на подарунки не тільки турки, нігерійці або перуанці, але і жителі цілком багатої Німеччини. Загалом же витрати на Новий рік в Україні і Німеччині можна порівняти. В інших європейських країнах вони більше.

Повні дані наведені нижче.

Поділитись

Новини по темі: