19 квітня, 2024
Ми в соцмережах

20 студентів влаштували у Житомирі мітинг-протест

  • 31 січня, 2011 0:12
Скасувати постанову про скорочення державних місць, підвищити студентські стипендії до прожиткового мінімуму, підняти зарплату викладачам та відхилити законопроект Єфрємова "Про вищу освіту", - такі вимоги поставили житомирські студенти, які долучились сьогодні до всеукраїнського мітингу-протесту. 

Близько 20-ти студентів прийшли під стіни облдержадміністрації, тримаючи у руках плакати з надписами „Ні деградації освіти”, „Ні обмеженню держзамовлення”, „За якісне доступне навчання”.
- Нова редакція „Закону про освіту” фактично знищить ту кількість бюджетних місць, яка сьогодні існує, - зазначив організатор акції Віталій Кічкірук. - У старій редакції говорилось про 50% державників, у новій – жодних слів про це немає.

Крім того, студенти училища культури ім. Івана Огієнка звернулися до начальства області з проханням вплинути на системні порушення їх прав.  За словами студентів, керівництво гуртожитку ввело штрафи за недотримання порядку у кімнатах. Розмір цих штрафів нерегламентований і коливається від 50 до 100 грн.

- Сьогодні в Житомирі деякі діячі науки і освіти придумують нові способи здобування грошей зі студентів, нові способи забезпечення порядку в гуртожитках, - продовжив Віталій Кічкірук. - Вони роблять „шмон” в гуртожитках, якщо їм щось не подобається, штрафують студентів на 50, на 100 грн. Був випадок, коли студентів оштрафували за те, що люди сушили рушники на бильці ліжка.


Озвучивши усі свої вимоги і зачитавши звернення до голів депутатських фракцій у Житомирській Обласній Раді, студенти передали листи Олександру Пастовенському, начальнику управляння освіти Житомирської ОДА. Він запевнив, що скарги студентів візьмуть до уваги, однак, відмітив, що не все у законі так погано, як говорять протестуючі:
«Журналу Житомира» він прокоментував це так: 
-Десь вони не зовсім чітко прочитали закон, десь не дуже чітко зрозуміли, десь перекрутили. Ті певні недоречності, які є в законі, безумовно будуть шліфуватися, відпрацьовуватись у Верховній Раді. Думки студентів і молоді треба враховувати. Власне, це теж показник демократії

За словами протестувальників, це лише попереджувальна акція. Якщо до середи керівництво області не відреагує на звернення, студенти обіцяють організувати більш масові мітинги.
 
Оксана Трокоз, «Журнал Житомира»
Поділитись

Новини по темі: