У Житомирі достигають каштани. Зокрема і рідкісні для України - їстівні.
Фотографіями колючих плодів діляться житомиряни, гуляючи в Шодуарівському парку.
Фото: Лара Мозгова
Їстівні відрізняються від «звичних» гіркокаштанів листям і, зрозуміло ж плодами. Це досить популярна «вулична» їжа, яку можна купити уже й в Україні. При чому «вітчизняну» — із Закарпаття. Хоча, рідкісне дерево каштану їстівного є серед числа парку в Житомирі.
"Хлібне" дерево та національна страва Франції
На смак горіх каштана нагадує солодкувату розсипчасту картоплю чи кукурудзу. Каштанові горіхи їдять свіжими, варять, смажать та зацукровують, застосовують для виготовлення десертів і багатьох кавових напоїв. Іноді готують каштани, тушковані з яблуками. Якщо запікати горіхи в духовці, то обов'язково треба зробити на плодах надрізи, щоб каштанчики не «вибухали».
А у Франції — це національна страва, каштани смажать та продають з лотків на вулиці, як у нас насіння соняшника чи гарбуза, або у Америці — попкорн.
Секрет універсальності цього плоду в тому, що каштани добре поєднуються як з цукром так і з сіллю. Недарма місцеві гурмани купують на ринку каштани кілограмами, варять їх, як картоплю, запікають на гарнір ба навіть наповнюють каштановою масою профіртолі.
Рецептів приготування надзвичайно багато
Смажені каштани — смакують як до м'яса, так й до шоколаду.
Здавна плоди каштанів вважали їжею бідняків, нині з них готують справжні кулінарні шедеври, які коштують сотні гривень. Та у світі їстівний каштан ще називають — хлібне дерево. Бо з сушених плодів роблять високоякісне борошно, що не поступається пшеничному, а відрізняється лише відсутністю клейковини.
Так, у Франції господині смажать каштанові млинці і варять неперевершені вареники з начинкою з каштанів. Причому, вони бувають не лише солодкими, а й соленими. Вегетаріанці готують навіть каштанові котлети. Та якщо ви ніколи не куштували каштани — нині на них — сезон, тож є слушна нагода спробувати.
Їстівні каштани не лише поживні, а ще й цілющі. За вмістом білків їх прирівнюють до м’ясних продуктів. Та мало хто знає, що каштан їстівний -- з сімейства букових. Його плоди містять чимало клітковини та глюкози. А до декоративного каштана -- кінського, він не має жодного відношення. Бо їстівний каштан це — горіх і навіть за смаком та вмістом схожий на нього, стверджують науковці. Зелені каштани — джерело аскорбінової кислоти, їх використовують як сировину для виробництва вітамінів. Квітне дерево навесні, а достигають їстівні каштани — у листопаді.
Нагадаємо, що весною 2021 року в Шодуарівському парку в рамках проєкту «Цифровий гід «Дендрологічні таємниці парку родини Шодуарів» поруч з рідкісними деревами встановили антивандальні інформаційні таблички з QR-кодом. Детальніше про каштан їстівний в Житомирі йдеться в описі проєкту.