Напередодні Великодня господині традиційно беруться за приготування головної святкової страви — паски. Журнал Житомира завітав в гості до житомирянки Тетяни, яка поділилася рецептом, за яким вона випікає її вже 15 років. Прикрасити пасочки ми спробували за давньою українською традицією — сформувавши декор із білого тіста, а також додали сухоцвітів. Що вийшло — читайте і дивіться у матеріалі.
Інгредієнти
Для приготування шести пасочок знадобилось:
- пів літра молока,
- 50 г дріжджів,
- 250 г масла,
- 150 г сметани,
- 6 жовтків,
- 2 білки,
- 2 стакани цукру
- 2 упаковки ванільного цукру
- мука (приблизно 1.5 кг)
- родзинки, курага, цедра апельсина
- апельсиновий сік
Приготування
Спершу Тетяна закип’ятила молоко та охолодила його до 40 градусів. У чотирьох ложках молока і півтори ложки цукру розвела дріжджі, дала трохи постояти. Згодом влила суміш до решти молока.
Далі до суміші додала муку і поставила опару в тепло на годину.
Доки формувалась опара, збила міксером жовтки, білки, цукор, ваніль, сметану та масло. Отриману суміш додала в опару та перемішала.
Також в цей час підготувала цедру з одного апельсина.
Після цього додала в опару решту муки, ретельно її просіюючи.
Родзинки, цукати та курагу Тетяна напередодні замочила в апельсиновому соку. Їх, а також цедру господиня додала до суміші, ретельно перемісила та поставила в тепло на дві години.
У цей час Тетяна замісила біле пісне тісто для декору. Такий спосіб декоруванням є традиційним для українців. Жінка розповіла, що таким чином паски прикрашала її бабуся.
Традиційні елементи, які можна зробити з білого тіста для декору:
- косички (плетінки): символізують єдність родини та плин життя;
- хрестики: головний символ християнства, уособлює жертву та Воскресіння Ісуса Христа;
- пташки (жайворонки, голуби): вісники весни та доброї новини, символізують Святого Духа.
- квіти та листочки: уособлюють весняне пробудження природи, радість та процвітання;
- спіральки (равлики): можуть символізувати вічність та безкінечність;
- кульки (крапочки): прості елементи, які можуть доповнювати інші фігурки або створювати власний орнамент.
Після цього повертаємося до опари. Вимісивши тісто, Тетяна помістила його у формочки так, аби воно займало одну 1/3 від форми. Вона використовувала і паперові, і металеві форми, останні щедро змастила маслом.
Далі тісто постояло в формах 50 хвилин і настав час декору. Перед декоруванням верх пасочок змастила жовтком, розведеним молоком.
Далі пасочки Тетяна помістила в духовку, де перші 15 хвилин вони випікались при температурі 220 градусів, а решту часу — при температурі 180 градусів.
Результат
Коли пасочки дещо збільшились в об’ємі, Тетяна додала додатковий декор. Ним стали сухоцвіти.
Жінка розповіла, що за 15 років на цей рецепт «підсадила» ледве не всіх подруг та родичів. І не дивно — пасочка, яку ми скуштували, виявилась надзвичайно смачною.