19 квітня, 2025
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Автентичний декор великодньої паски: житомирянка поділилася рецептом і секретом оздоблення

Автентичний декор великодньої паски: житомирянка поділилася рецептом і секретом оздоблення

  • Фото: Журнал Житомира
  • 17 квітня, 2025 19:22

Напередодні Великодня господині традиційно беруться за приготування головної святкової страви — паски. Журнал Житомира завітав в гості до житомирянки Тетяни, яка поділилася рецептом, за яким вона випікає її вже 15 років. Прикрасити пасочки ми спробували за давньою українською традицією — сформувавши декор із білого тіста, а також додали сухоцвітів. Що вийшло — читайте і дивіться у матеріалі. 

Інгредієнти 

 

Для приготування шести пасочок знадобилось: 

  • пів літра молока,
  • 50 г дріжджів,
  • 250 г масла,
  • 150 г сметани,
  • 6 жовтків,
  • 2 білки,
  • 2 стакани цукру
  • 2 упаковки ванільного цукру
  • мука (приблизно 1.5 кг)
  • родзинки, курага, цедра апельсина
  • апельсиновий сік

Приготування

 

Спершу Тетяна закип’ятила молоко та охолодила його до 40 градусів. У чотирьох ложках молока і півтори ложки цукру розвела дріжджі, дала трохи постояти. Згодом влила суміш до решти молока. 

Далі до суміші додала муку і поставила опару в тепло на годину. 

Доки формувалась опара, збила міксером жовтки, білки, цукор, ваніль, сметану та масло. Отриману суміш додала в опару та перемішала. 

Також в цей час підготувала цедру з одного апельсина. 

Після цього додала в опару решту муки, ретельно її просіюючи. 

Родзинки, цукати та курагу Тетяна напередодні замочила в апельсиновому соку. Їх, а також цедру господиня додала до суміші, ретельно перемісила та поставила в тепло на дві години. 

У цей час Тетяна замісила біле пісне тісто для декору. Такий спосіб декоруванням є традиційним для українців. Жінка розповіла, що таким чином паски прикрашала її бабуся. 

Традиційні елементи, які можна зробити з білого тіста для декору:

  • косички (плетінки): символізують єдність родини та плин життя;
  • хрестики: головний символ християнства, уособлює жертву та Воскресіння Ісуса Христа;
  • пташки (жайворонки, голуби): вісники весни та доброї новини, символізують Святого Духа.
  • квіти та листочки: уособлюють весняне пробудження природи, радість та процвітання;
  • спіральки (равлики): можуть символізувати вічність та безкінечність;
  • кульки (крапочки): прості елементи, які можуть доповнювати інші фігурки або створювати власний орнамент.

Після цього повертаємося до опари. Вимісивши тісто, Тетяна помістила його у формочки так, аби воно займало одну 1/3 від форми. Вона використовувала і паперові, і металеві форми, останні щедро змастила маслом. 

Далі тісто постояло в формах 50 хвилин і настав час декору. Перед декоруванням верх пасочок змастила жовтком, розведеним молоком. 

Далі пасочки Тетяна помістила в духовку, де перші 15 хвилин вони випікались при температурі 220 градусів, а решту часу — при температурі 180 градусів. 

 

Результат 

 

Коли пасочки дещо збільшились в об’ємі, Тетяна додала додатковий декор. Ним стали сухоцвіти.

Жінка розповіла, що за 15 років на цей рецепт «підсадила» ледве не всіх подруг та родичів. І не дивно — пасочка, яку ми скуштували, виявилась надзвичайно смачною.

Поділитись

Новини по темі: