19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Реставрація Житомирського музею космонавтики: на що витратять 25 мільйонів гривень

Реставрація Житомирського музею космонавтики: на що витратять 25 мільйонів гривень

  • 16 грудня, 2021 14:42
У Житомирі в наступному році розпочнеться реставрація національного музею космонавтики ім. С. П. Корольова. За 25 млн планують осучаснити фасад, замінити старі тепломережі, провести благоустрій на території, дещо оновити вигляд всередині експозиції «Космос» та демонтувати недобудову позаду музею.

Детальніше про реставрацію будівлі в коментарі виданню Житомир інфо розповіла директорка музею Ірина Дячук.
 

«На жаль, останні роки майже кожної зими у нас були дуже серйозні прориви, і ми рятували експонати. Щастя, що нічого у нас не постраждало. Тепломережі дозволять нам створити певний тепловий режим, і ми зможемо вже приймати наших відвідувачів не одягнутих. Безумовно, всередині також будуть зміни, коли будуть замінені вікна та двері, ми будемо працювати над вхідною композицію, тобто вхідною групою музею. На жаль, ми не можемо розширити територіально, але ми хочемо зробити цей простір найбільш зручним для груп. Крім того, я думаю, що будуть підібрані сучасні матеріали для того, щоб замінити ту тканину, яка зараз тут створює композиційний простір, і зробити інший фон, який ми можемо використовувати з цифровими технологіями», – розповідає директорка музею космонавтики ім. С. Корольова Ірина Дячук.


Ескіз фасаду нагадуватиме космічну конструкцію. За проєктом, стіни музею стануть сіро-голубими, а частину вікон приберуть.

«У нас працювала робоча група, яка обрала конкретний варіант, фасад буде сучасний з елементами космічної техніки, з дизайнерським рішенням», – додала директорка музею.



На території музею вже кілька років стоїть недобудова, її планують знести, а надалі тут хочуть створити додатковий простір.
 

«Крім того, буде демонтовано будівлю-недобудову, яка у нас є на дворі. У нас розшириться площа, і ми хочемо потім зовнішню площу також використовувати у музейних цілях. До речі, саме в тендер входить не тільки будівельні роботи масштабні, але й ще перетворення нашого зовнішнього простору», – розповідає Ірина Дячук.


Музей буде відкритий для відвідувачів до 15 січня 2022, адже 12 січня відзначатиметься 115-а річницю з дня народження Сергія Корольова. Надалі музей буде закритий лише кілька місяців, під час проведення робіт у головному приміщенні.
 

«Це єдине, коли будуть замінюватися труби (музей закриють). А якщо роботи будуть на задньому дворі, ми зможемо приймати відвідувачів. Мені зараз важко сказати (коли музей закриють), тому що не говорили ще, скільки часу можуть зайняти роботи по заміні тепломереж. Але орієнтовно для житомирян я скажу: ми думаємо, що це буде лютий-березень для того, щоб підготуватися до 12 квітня», – повідомляє директорка музею космонавтики ім. С. Корольова Ірина Дячук.


Це лише перший етап оновлення музею. Після реставрації музей планує добудувати ще одну будівлю для фондосховища та науково-освітнього простору.

Як повідомляв «Журнал Житомира», у Житомирі розпочали реставрувати будинок, в якому перші 2 роки свого життя прожив Сергій Павлович Корольов.



Сучасний стан музею, фото Житомир інфо
Поділитись

Новини по темі: