23 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Комунальники підготували зливову каналізацію Житомира до зимнього сезону

Комунальники підготували зливову каналізацію Житомира до зимнього сезону

  • 3 грудня, 2021 8:55
У Житомирі більше трьохсот кілометрів мереж зливової дощової каналізації – це ливнівки на вулицях міста і дренажні рівчаки у приватному секторі. Якщо вони захаращені сміттям – вода може не витікати з вулиць, а залишатися стояти у дворах будинків.

Наразі робітники КП "Експлуатація штучних споруд" завершують розчистку системи зливової каналізації, передає "Суспільне".
 

"Коли приходять паводки, то люди жаліються, що там вода не стікає, там не стікає, а слідкувати за мережами ніхто не хоче. Підприємство, будемо говорити так, не справляється з цими обов'язками, тому що протяжність мереж велика, а штат у нас маленький. Дивитися за станом цих канав варто було б самим власникам", – сказав Віталій Ролінський, директор комунального підприємства.


Окрім приватного сектору, працівники підприємства обстежують та перевіряють зливову мережу у центральній частині міста. Найпроблемніша ділянка – це перехрестя вулиць Грушевського та Покровської, яке щороку під час злив затоплює. 

Працівники кажуть, що прочистка існуючого колектора, а також демонтаж старих комунікацій, які проходили через нього, ситуацію не вирішить, адже його пропускна спроможність не розрахована на таку кількість опадів.
 

"Ми вже на початковій стадії розробки проєкту нового колектора, який проходитиме вулицею Грушевского від вулиці Покровської з подальшим підключенням до колектора на вулиці Перемоги. Новий колектор буде у діаметрів від 800 до 1000 міліметрів. Після вирішення цього питання можна буде закрити питання з підтопленнями", – розповів головний інженер КП "Експлуатація штучних споруд" Михайло Стельмащук.


Також працівники підприємства займаються демонтажем незаконних врізок у зливовий колектор. Михайло Стельмащук каже, що їх можна відчути ще за кілька сотень метрів – за запахом каналізації. Так сталось і цього разу на вулиці Залізничній – у рівчаку, де має бути лише дощова вода, стоїть рідина молочного кольору з неприємним запахом. 

За кілька хвилин працівники знайшли три незаконні врізки з приватного сектору. Труби, через які нечистоти з будинків зливаються у дренаж, забивають та герметизують.
 

"Ці рівчаки починаються на околицях міста, потім вони потрапляють у річку. У цьому випадку це буде річка Руденка, потім ці стоки йдуть у заплаву річки Крошенка, а з Крошенки – у Кам’янку, а далі вже все йде у Тетерів. Тобто відбувається забруднення річок і 90% цього забруднення робить приватний сектор", – розповів Михайло Стельмащук.

 
Поділитись

Новини по темі: