25 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Юний винахідник: школяр з Житомира зробив для бабусі «сонячну» кухню, щоб вона не платила за газ

Юний винахідник: школяр з Житомира зробив для бабусі «сонячну» кухню, щоб вона не платила за газ

  • 8 листопада, 2021 9:16
Житомирський 9-класник Михайло Шубін, незважаючи на юний вік, вже винайшов кілька «сонячних» кухонь, розробив технологію автономного енергозберігаючого освітлення фонтанів та дитячих майданчиків.

Талановитий школяр з Житомира розповів в коментарі «КП в Україні», як приготувати їжу без газу та «запалити» ліхтарі без централізованого електропостачання.
 

У 9 років задумався про подорожчання газу


Мишкові було лише 9 років, коли він задумався над питаннями економії. Якось його батько, викладач гуртка «Основи науково-дослідної діяльності» міського Центру науково-технічної творчості, в якому тепер займається Мишко, поскаржився на зростання цін на газ.
 

«У бабусі у селі немає центрального газопроводу, всі користуються газовими балонами. Ціна на газ росла, я, подорослішавши, розмірковував, як можна заощадити. Прийшла ідея перевірити сонячні кухні - чи можна їх використовувати, чи перспективні вони будуть? Знайшов інформацію в інтернеті, – згадує Мишко. - Є 3 комбінації «сонячних» кухонь – коробкова, концентрична та комбінована. Виготовив усі 3, помістив у них посуд об'ємом 1 літр та виміряв, до якої температури нагрілася вода у кожній за 45 хвилин».


Суть розробки – зібрати промені у точку фокусу. Для цього всі стіни кухні зроблені регульованими. Шляхом експериментів житомирський школяр встановив: найкраще зі своїм завданням справляється комбінована кухня.


 

«Вода нагрілася до 80 градусів. Але це було влітку, день стояв спекотний. Восени за 45 хвилин температура води піднялася до 45 градусів. Найкращі результати показала кухня з нержавіючої сталі. Її можна зробити ще ефективнішою, але для цього потрібно використовувати скло, а воно крихке», – розповів про свої експерименти Михайло.


Звичайно, ККД Мішиного винаходу не може тягатися з газовою плитою – вода на ній нагріється набагато швидше. Але хлопчик і не збирається зупинятись на досягнутому.
 

«Хочу вигадати таку кухню, яка зможе працювати весь рік, а не лише влітку. Зараз міркую, як це зробити. Якщо робити такі невеликі проекти, то, можливо, у майбутньому ми зможемо стати незалежними від дорогих ресурсів», – запевнив юний винахідник.


Робота житомирського школяра неодноразово займала призові місця на всеукраїнських конкурсах, а минулого року здобула перше місце в обласному етапі на конкурсі МАН. Але особливо зраділа винаходу Мішина бабуся: ще трохи – і онук збере їй потужну «сонячну» кухню, щоб готувати їжу та розігрівати воду без газу.

Бабуся Михайла задоволена винаходом онука. Фото: Суспільне Житомир
 

Діти як джерело електрики


Науковий інтерес Михайла не обмежується кухнями. Одна з його чергових ідей – енергозберігаючі дитячі майданчики. За задумом Михайла висвітлювати територію для ігор будуть... самі діти. Все, що для цього потрібно – кататися на каруселі: чим активніше, тим краще.
 

«Щоб висвітлити зону навколо дитячого майданчика, необхідно використовувати електроенергію. Для цього на макеті помістив під карусель магніти – один над одним. Вгорі – неодимовий магніт, а внизу – котушки, – розповів нам Михайло. – Електрика вироблятиметься, коли діти катаються на каруселі. Те саме і з гойдалками. Так дитячий майданчик зможе забезпечити висвітлення собі сам. Крім того, подібну технологію можна використовувати для заряджання гаджетів».


Є у Михайла ще одна ідея – зробити освітлення місцевого фонтану незалежним від централізованого електропостачання. Винахідник вже протестував свій задум на маленьких моделях, але для реалізації нових ідей Михайла Шубіна потрібні спонсори.
 

«Я зацікавився фонтаном, який нещодавно реконструювали у Житомирі. Вечорами його висвітлюють світлодіодні лампи, які живляться електроенергією міста. Я захотів, щоб фонтан забезпечував себе сам, – пояснює школяр. – На дні фонтану знаходиться зливна труба, в яку можна помістити генератор. Коли вода потече трубою, вона почне крутити лопаті генератора. Внаслідок цього з'явиться струм, який піде далі до акумулятора. Таким чином, світлодіодні лампи зможуть освітлювати парк у вечірній період».




Винаходи так захопили Мишка, що інші захоплення відійшли на другий план. Комп'ютерні ігри, фільми та навіть популярний у молоді Ілон Маск житомирського винахідника цікавлять мало. Інша справа – пригодницькі книги.
 

«Ігри мені не подобаються. Кіно також не дуже. Можу подивитися в ТікТоку чи ютубі цікаві експерименти. Загалом у мене не дуже багато вільного часу. Якщо він з'являється, люблю посидіти з пригодницькою книгою. Нині читаю Всеволода Нестайка (письменник, до речі, народився на Житомирщині). Ще обмірковую майбутні роботи», – каже Михайло.


А мріє молодий винахідник зробити таке відкриття, завдяки якому економити природні ресурси зможе кожна людина: це піде на користь і людям, і природі.

Фото: Житомирська міська рада
Поділитись

Новини по темі: