20 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Житомир оголошує війну амброзії

  • 23 вересня, 2021 13:54
У Житомирі з‘явиться комплексна програма боротьби з амброзією. В міській раді створять робочу групу, що займеться її розробкою. Про це на своїй Facebook-сторінці повідомила Людмила Зубко, депутатка міської ради.
 

"Сьогодні ініціювала створення робочої групи, яка займатиметься її розробкою. Амброзія полинолиста належить до найбільш небезпечних в Україні бур'янів-алергенів і завдає великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоров'ю людини. Пилок амброзії викликає алергію, запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що призводить до приступів бронхіальної астми. В умовах пандемії ковід-19 це особливо актуально", – зазначила депутатка.




До робочої групи увійдуть фахівці управлінь комунального та житлового господарств, "Зеленбуд", "Інспекція з благоустрою" тощо. 

Планується, що першим кроком в боротьбі зі шкідливими рослинами стане створення інтерактивної карти.
 

"Перший крок – обстеження території Житомира та створення/заповнення інтерактивної карти шкідливих рослин. Думаю, принагідно можна наносити на цю карту й місця проростання борщівника. Щоб, як кажуть, двічі не вставати. Наші комунальні підприємства знають про ситуацію з амброзією на територіях, які вони обслуговують. Можна почати з нанесення цих місць. 

Паралельно слід інформувати населення про важливість боротьби з такими рослинами, розповсюджувати інструкції. Можна почати з малого – активної інформаційної кампанії, залучення волонтерів. Можна розробити систему заохочення житомирян, які повідомлятимуть про місця проростання амброзії", – повідомила Людмила Зубко.


Надалі пропонується забезпечити комунальні підприємства міста необхідною кількістю спецтехніки та обладнання для ефективної боротьби з амброзією.

Поділитись

Новини по темі: