28 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Вироблятиме тепло і електроенергію: в Житомирі завершується будівництво ТЕЦ. ФОТО

Вироблятиме тепло і електроенергію: в Житомирі завершується будівництво ТЕЦ. ФОТО

  • 21 вересня, 2021 9:55
У Житомирі на новій ТЕЦ на біомасі вже змонтовано обладнання та проводяться процедури для запуску системи у робочий режим. Ввести в експлуатацію об'єкт планують у грудні, інформує пресслужба міської ради.
 

«Наразі налаштовується електронна система, заповнюється технологічними носіями - термомаслом, силіконом, рідиною... Потому – перевірка системи, сушка котла, запуск теплообмінника, холодний і гарячий цикл турбіни… Це  займе 2 чи 3 місяці… Плануємо, що у грудні у повному обсязі введемо її в експлуатацію», – розповідає Дмитро Рогожин, директор КП «Житомиртеплокомуненерго».




На ТЕЦ термодинамічна установка органічного циклу Ренкіна комбіновано вироблятиме тепло та електроенергію. Її потужність – 1,2 МВт електричної та 7,1 МВт теплової енергії. ТЕЦ зможе забезпечити теплом 60 тис. кв. м. площі. До того ж установка цілодобового циклу дасть можливість будинкам на вулицях Маликова, проспект Миру та Вільський шлях  отримувати гарячу воду цілодобово.
 

«Паливо подається до камери згорання, де є три контури – сушка, догорання, горіння і вигорання. Газ, який нагрівається до 1000 градусів, подається в масляний котел, він нагріває термомасло до 340 градусів, і це термомасло йде до повітропідігрівача… Силіконове масло стає паром, йде на турбіну, турбіну крутить, потім подається у паровидільний теплообмінник. Тут охолоджується, утворюється вода, і 5 МВт теплової енергії подається на котельню. З котельні – до споживачів», – пояснює Петро Сергійчук, технічний директор КП «Житомиртеплокомуненерго».




В мерії заявляють, що установка з таким технологічним процесом комбінованого виробництва тепла та електричної енергії – перша в Україні.  

«Станція працюватиме в основному в автоматичному режимі, й дуже невелика кількість персоналу обслуговуватимуть систему», – каже Петро Сергійчук. 

Сервісне обслуговування обладнання проводитиме італійська компанія. Упродовж двох тижнів італійці проведуть навчання персоналу. Паливо подаватиметься в автоматичному режимі за допомогою рухомої підлоги. На складі ж зберігатиметься щепа на три доби роботи станції.
 

«Концепція нової ТЕЦ – «зелені» технології, зменшення викидів CO2 (викиди зменшаться до 12 650 тонн на рік), енергозаощадження (зменшення споживання електроенергії до 8050 МВт/год на рік). Місто також зменшить споживання природного газу до 6 326 854 нм3 на рік», – пояснюють в міській раді.


Житомиряни та працівники ТЕЦ зможуть в режимі реального часу спостерігати за кількістю атмосферних викидів: на  території станції обладнають монітор для погодинної візуалізації викидів в атмосферу.

Об’єкт зводився за кошти Уряду Швейцарської Конфедерації у співфінансуванні з місцевим бюджетом. Вартість – близько 300 млн грн, з яких майже 100 млн – бюджет громади.







Фото: ЖМР
Поділитись

Новини по темі: