24 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • На фасад пам'ятки архітектури планують повернути ковані балкони

На фасад пам'ятки архітектури планують повернути ковані балкони

  • 14 квітня, 2021 10:17
У Житомирі три роки тому з будинку на Великій Бердичівській, 14, який є пам’яткою архітектури, зрізали автентичні ковані балконні огорожі. 

Питання про їх відновлення планують розглянути на засіданні комісії Житомирської облради, передає "Суспільне".
 

"Як мені пояснили, був припис міської архітектури про те, що огорожі знаходяться в аварійному стані. Замість них поставили не автентичні огорожі. Ми звернулися до обласної ради і попросили повернути автентичний стан будівлі та цих балконів, і отримали відповідь із інформацією про те, що наразі на це немає коштів", – розповіла депутатка Житомирської облради Світлана Парфентієва.




Краєзнавець Георгій Мокрицький говорить, що будинок на Великій Бердичівській має свою історію. Його побудували на початку 20 століття.
 

"Будинок побудував каретний король Фельденкрайз, який займався перевезеннями в Новоград-Волинський, Бердичів, Київ та мав великі прибутки, – каже Мокрицький. – Це був доходний будинок, в якому він і жив. Зараз цей будинок є пам’яткою архітектури".




За словами краєзнавця, такі ж автентичні балконні огорожі встановлені на будинку, який стоїть на розі Великої Бердичівської та Старого бульвару.

Житомирянин Валерія Арушанян є головою ОСББ цього будинку. Чоловік каже, що мешканці домовилися під час ремонту квартир не змінювати фасад будинку.

Фото: Суспільне
 

"Ми домовилися на загальних зборах, що, згідно закону, балкони є власністю і відповідальністю самого власника квартири. Тому люди мають особисто, за свої гроші, поновлювати аварійні балкони. Це коштує близько 15-20 тисяч гривень", – розповів Валерій.


Питання відновлення балконних огорож на Великій Бердичівській, 14 розглянуть на засіданні гуманітарної комісії обласної ради, яке відбудеться після скасування карантинних обмежень.
Поділитись

Новини по темі: