28 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Основною причиною виникнення пожеж на житомирську сміттєзвалищі є підпал

Основною причиною виникнення пожеж на житомирську сміттєзвалищі є підпал

  • 21 квітня, 2020 17:13
Полігон твердих побутових відходів, що знаходиться на північній околиці Житомира, за останній місяць вже чотири рази гасили рятувальники. Директор комунального підприємства КАТП-0628, на балансі якого знаходиться сміттєзвалище, впевнений, що пожежі сталися через умисний підпал сміття.

«Всі пожежі, які трапилися останнім часом на сміттєзвалищі, це однозначно підпали. Я вже тривалий час працюю і знаю, як може загорітися полігон (побутових відходів), наприклад, сьогодні на стару карту (частина сміттєзвалища, яка вже тривалий час не використовується – ред.) ми вивезли сміття і буквально за кілька годин його вже підпалили», - розповів Сергій Колесник в коментарі сайту Житомир інфо.

Його слова підтверджує й головний інженер КАПТ-0628 Андрій Кудак.
 

«Перший підпал був 16 березня, сьогодні (21 квітня) це вже четвертий підпал. За своїми фізико-хімічними властивостями будь-який матеріал має температуру загоряння, тобто виникає самозагорання, але для цього має співпадати кілька факторів: висока температура повітря, низька вологість тощо. Але при середньодобовій температурі менш ніж 5 градусів тепла самозагорання (на сміттєзвалищі) в принципі не можливе. Це підтверджують й висновки експертів ДСНС, яки виїжджають на кожне загорання, роблять висновки і складають акт про пожежу, де вказується її причина. Тому в нашій ситуації – це однозначно підпал шляхом занесення стороннього джерела вогню», - сказав Андрій Кудак.


Він також повідомив, що до підпалів можуть бути причетні безхатьки, які «працюють» біля полігону. Одного з них 20 квітня затримала поліція.
 

«Це один з тих, хто може бути до підпалів причетний, але в нас немає стовідсоткових доказів, це вже робота поліції. Мету підпалів знає лише та людина, яке це робить, або організовує. На мою думку, однією з причин може бути дестабілізація ситуації, створення додаткової напруги в суспільстві та в роботі полігону. Не виключаємо й звичайний прояв шкідництва зі сторони «цікавих» людей, таких, як вчора затримали. Таких людей зазвичай розшукує поліція за крадіжки чи щось подібне, вони постійно кочують з місяця на місце, але в межах цього мікрорайону. Поряд з полігоном є територія колишнього ПрАТ «Західвибухпром», там в закинутих будівлях один з житомирських підприємців влаштував сортування побутових відходів, там півтора-два десятки таких людей займаються цим сортуванням, заробляють якісь гроші, а потім можуть таке (підпали) робити», - сказав головний інженер КАТП.


Андрій Кудак також розповів, що 20 квітня інформацію про пожежу рятувальники отримали ще до того, як пожежа почалася.

«Вчора близько 11:30 мене набрав керівник пожежної частини на Крошні й розповів, що йому поступило доручення виїхати на полігон, бо там пожежа. В 11:45 він спільно з нашою охороною закінчили обхід полігону й ніяких признаків пожежі не було, а сама пожежа виникла близько 13:00. Тепер намагаємося встановити, що це був за дзвінок з повідомленням і від кого», - зазначив Андрій Кудак.

Як повідомляв «Журнал Житомира», у Житомирі два відділення вогнеборців другу добу гасять пожежу, що сталася на території сміттєзвалища.
Поділитись

Новини по темі: