19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Не ліквідовувати, а розвивати! Начальник ТТУ пропонує побудувати нові трамвайні лінії у Житомирі

Не ліквідовувати, а розвивати! Начальник ТТУ пропонує побудувати нові трамвайні лінії у Житомирі

  • 7 червня, 2019 13:39
Міський голова Житомира Сергій Сухомлин недавно розповів, що бачить кілька можливих шляхів вирішення питання міського трамвайного маршруту. Є варіанти як і реконструкції існуючої гілки, на що необхідно більше 10 млн євро, так і повної ліквідації трамвайного руху в місті.

Після цього в мережі прокотилася хвиля негативних коментарів і відгуків. Більшість житомирян проти закриття трамвая в Житомирі, адже це не тільки транспорт, але і історія та "фішка" нашого міста. Трамвай з шириною колії в 1000 мм в Україні крім Житомира є ще у Львові, Вінниці та в окупованому Криму - в Євпаторії.

Начальник житомирського ТТУ Євгеній Демчик також виступає категорично проти ліквідації трамвая. Він навпаки, пропонує розвивати трамвайний рух, створюючи нові лінії і маршрути.

В ТТУ пропонують побудувати нові лінії по вулиці Східній, проспектам Незалежності і Миру. Таким чином, з'єднати Богунію, район "Гормолзаводу" та існуючу лінію по вулиці Східній.
 

"Я розумію, що зараз на мене обрушиться гора критики, мовляв, хто я такий, щоб пропонувати подібні речі, якщо у нас є ціла міська рада, а це не тільки депутати, а й численна армія чиновників. Всі ці ідеї народжуються в колективі трамвайно-тролейбусного управління, який знає, як їх можна технічно втілити.

Ми вважаємо, що Житомиру потрібно будувати нові трамвайні лінії. Наприклад, за останні кілька років значно розширився район гормолзавода. Було побудовано кілька житлових комплексів, активно працює гіпермаркет «Метро» і малинський ринок, але нормального транспортного сполучення там немає. Житомирянам, що проживають там складно доїхати навіть до медичних установ, не кажучи вже про щоденні поїздки в центр міста. Нова трамвайна лінія може виглядати наступним чином: вулиця Східна - гіпермаркет «Метро» - Богунія.

Можна спробувати піти за прикладом міста Львів, влада якого будувала нові трамвайні лінії частково за кредитні та грантові гроші, частково за бюджетні, при цьому їх партнери допомагали також і з комунікаціями. Зараз на вулиці Східній величезна проблема з колектором, який прориває стабільно ось уже протягом декількох років два-три рази на рік. Чим не можливість її вирішити?", - зазначив керівник ТТУ.


Також пропонується створити, вірніше відродити трамвайну лінію до "Сінного ринку".

"Ще один можливий варіант - трамвайна лінія на Сінний ринок. Лінію можна будувати по вулиці Небесної Сотні до Домбровського, далі - поворот на Сінний ринок, а розворот на колишній автостанції. Ця територія поки що належить місту, головне - встигнути", - додає Євгеній Демчик.

Варто додати, що пасажирський трамвай в Житомирі було відкрито в 1899 році. За часів розквіту житомирського трамвая в місті діяли 5 маршрутів, однак зараз залишився тільки один. На балансі ТТУ нині перебуває близько 30 вагонів.



Поділитись

Новини по темі: