20 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Сніданки для учнів молодших класів: у житомирських школах зміниться система харчування

Сніданки для учнів молодших класів: у житомирських школах зміниться система харчування

  • 14 грудня, 2018 18:09
  • 2
Днями батькам учнів 1-4 класів однієї із житомирських шкіл були роздані заяви щодо забезпечення їх дітей сніданками. Мова ж йде про зобов’язання щоденної доплати у розмірі 9,50 грн за організацію харчування, або ж відмова від даної послуги.

Підставою ж для такої «реформи», за інформацією керівництва навчального закладу, стало рішення виконавчого комітету. Щоправда, як виявилося пізніше, подібні документи не були винесені ані на розгляд членів міськвиконкому, ані депутатського корпусу, інформує Житомир лайф.

За словами директора департаменту освіти Житомирської міськради Світлани Ковтуненко, дії керівництва освітнього закладу не були погоджені з їх департаментом, й мали дещо передчасний характер. Мовляв, школа планує проведення тендеру на закупівлю послуг з організації харчування на наступний рік, тому за допомогою таких заяв планувалося дізнатися орієнтовну кількість батьків, готових доплачувати за сніданки своїх чад.
 

«Я думаю, що не мало право (керівництво школи, - ред.) так категорично говорити з батьками. Що змусило їх до таких заяв, я вчора з ними говорила, тому можу відповісти. Вони розпочинають тендер на закупівлю послуг з організації харчування протягом 2019 року. Зрозуміло, що вони хотіли б розпочати харчування у 2019 році по новій схемі і щоб навантаження розподілилося протягом року. У даному випадку рішення було неправильним, адже рішення виконкому немає, а є тільки підготовка до того, щоб даний проект був заслуханий на виконкомі. Тому я прийшла до висновку, що керівники недопрацювали у тій частині, що вони не надали пояснення батькам», - розповідає Ковтуненко.


Так за її словами, ріст цін на продукти, комунальні послуг та інші фактори змушують констатувати неможливість харчування дитини на 8 грн. Мовляв, як не намагалася влада міста вирішити дане питання, пропонуючи на сніданки гамбургери, а пізніше -  йогурти та соки, забезпечити повноцінним сніданком не вдавалося. Разом з тим посадовиця нагадала й про те, що у законі йдеться виключно про безкоштовне харчування дітей пільгових категорій, відтак, оплата сніданків з міського бюджету всім учням 1-4 класів не є обов’язковою. Отож, на розсуд батьків пропонується 2 варіанти вирішення «харчового» питання: або щоденна доплата, або повна відсутність сніданків для їх дитини у школі.
 

«На сьогодні ми харчуємо дітей чи на 8 грн, чи батьки доплачують. Якщо говорити, що у нас близько 13 тис дітей (учні 1-4 класів, - ред.), то орієнтовно 4 тис. 700 батьків, які доплачують за своїх дітей і вони отримують повноцінний сніданок. Тобто, це відповідно до затвердженого меню діти отримують гарячу страву. На 8 грн взагалі неможливо виконати те меню, адже на цю суму можливо виконати до 30% від натуральної норми харчування. Обмеження міського бюджету не дозволяє нам виділити отих 17,50 грн на 90% норми харчування, яке потрібно. На це необхідно майже 30 млн грн. На 1-4 клас, без пільгових категорій, це 14,5 млн грн. Так, те що їм пропонують на 8 грн діти з’їдають, але чи воно відповідає білкам, жирам, вуглеводам, калорійності? Ні, не відповідає

Одні кажуть: нам достатньо 8 грн, нехай там щось буде, це перекус. Ні, шановні батьки. Сьогодні формується організм і для цього необхідно витримувати фізіологічні потреби, в які входить й харчування дітей. Тому ми поставили питання щодо того, щоб виконати закон і тоді кожен батько й матір буде думати й звернеться у школу, яка і забезпечить цю послугу за повну вартість харчування, яке вони там запропонують. Тому, 8 грн буде як співфінансування й у розмірі 45/55 – будуть  доплачувати батьки.  Відтак, ми хочемо запропонувати батькам учнів 1-4 класів таку пільгу, а якщо батько не буде доплачувати, то дана дитина не зможе отримувати харчування як учень 1-4 класу», - інформує заступниця директора департаменту освіти.


Безкоштовні сніданки школярі отримуватимуть, орієнтовно, до середини січня, допоки не будуть проведені відповідні тендери. Що ж до меню, то воно має бути дещо оновлене й презентовано батькам опісля його затвердження санітарною службою.

Нагадаємо, з початку 2018 року учні 1-4 класів житомирських шкіл отримують безкоштовні сніданки. Головна страва сніданку - гамбургер, припав до смаку далеко не всім. Втім, доплачувати за покращений сніданок більшість батьків також не хочуть.

Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

15 грудня, 2018 14:56:44

Керівник департаменту Ковтуненко? А куди Арендарчук подівся?

18 грудня, 2018 8:26:38

То це для того вимагають довідки?

Hoakina
19 грудня, 2018 10:19:28

На 2. Схоже на те