19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • В Житомирі знову піднімуть ціну на проїзд у трамваях і тролейбусах?

В Житомирі знову піднімуть ціну на проїзд у трамваях і тролейбусах?

  • 25 січня, 2011 14:41
Міська влада Житомира розглядає питання про підвищення вартості проїзду в трамваях і тролейбусах, оскільки підприємство міського електротранспорту з 1 лютого буде платити за електроенергію на 30% більше.

Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) повідомила про реєстрацію в Мінюсті постанови № 8/1 про підвищення з 1 лютого вартості електроенергії для підприємств міського електротранспорту на 30% (на 7,32 коп./кВт.год) - до 31,68 коп./кВт.год

Очікується, що в 2011 році відбудуться ще два підвищення вартості електроенергії: дворазове збільшення в квітні і на 39% у серпні; або підвищення на 50% у квітні та вересні, пише газета Коммерсант-Україна.

Підприємства міськелектротранспорту (трамваї, тролейбуси, метрополітен) з 2004 року оплачували електроенергію за тарифом, аналогічного для населення, - 13 коп./кВт.год. З 1 травня 2006 року ціна електроенергії для цих споживачів зросла на 25%, з 1 вересня - ще на стільки ж, до 24,36 коп./кВт.год. У 2007 році Кабмін постановою № 881 визначив, що різниця між ціною електроенергії для міськелектротранспорту та її собівартістю компенсується енергогенерації за рахунок оптової ціни.

Підвищення вартості електроенергії знизить перехресне субсидування в галузі, але вимагатиме від місцевої влади збільшення плати за проїзд, щоб компенсувати збільшені витрати комунальних транспортних підприємств.

Збільшення вартості проїзду по всій країні в 1,5 рази учасники ринку вважають неминучим.

«З нами ніхто не радився і консультацій не проводив. Про підвищення тарифів ми дізналися з новин, - розповів заступник директора ДКП «Луганськелектротранс» Олександр Рябоштан .- Ми чекаємо рішення влади, але ймовірно, що ціни за проїзд будуть підвищені до 1,5 грн».

При цьому ні мери, ні керівники підприємств не змогли повідомити, яку частку в структурі тарифу на проїзд займає електроенергія і наскільки обгрунтований зростання вартості квитків на 50%. Тільки директор КП «Рівнеелектроавтотранс» Степан Загіней розповів, що витрати на оплату електроенергії у тарифі на проїзд пасажирів не перевищують 7,2%: «Основну частку в тарифі - більше 80% - займає виплата заробітної плати, решта - витрати на технічне обслуговування».

Втім, у Києві, де вартість проїзду в трамваї і тролейбусі становить 1,5 грн, а в метрополітені - 2 грн, тарифи можуть не змінитися. Джерело в КМДА розповіло, що глава адміністрації Олександр Попов доручив «Кіевметрополітену» та «Київпастрансу» розробити заходи щодо запобігання підвищенню вартості проїзду.

Зараз в Житомирі вартість проїзду в у трамваях і тролейбусах дорівнює 1 грн.
Поділитись

Новини по темі: