19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • У Житомирі знову заговорили про будівництво сміттєпереробного заводу. ФОТО

У Житомирі знову заговорили про будівництво сміттєпереробного заводу. ФОТО

  • 21 грудня, 2010 14:08
Сьогодні в Житомирі пройшла зустріч представників облдержадміністрації та делегації з Ізраїлю. Мова йшла про побутові відходи. Зустріч завершилася створенням робочої групи.

«Цю проблему давно пора вирішити». З таких слів розпочав зустріч голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Рижук. Гості з Ізраїлю представляли компанію «Arrow ecology», що спеціалізується на переробці побутових відходів.

За статистичними даними в області налічується понад 480 звалищ і полігонів твердих побутових відходів. Тому Житомирщина зацікавлена у створенні сміттєпереробного підприємства.

 - Проблема вже не тільки назріла, але й перезріла і напекла, дуже шкодить екології і здоров'ю людей, - відзначив Сергій Рижук.

Питання, що робити з побутовими відходами важливо не тільки для Житомирщини, - вважає народний депутат України Валентин Зубов.

 - Ця проблема актуальна і для Києва. Розмовляючи з першим віце-прем'єр-міністром Андрієм Клюєвим про проблему будівництва заводу для Києва, Клюєв запропонував спочатку подивитися як це буде діяти в інших містах. Тому сьогоднішня розмова і є наслідком того, що ми пропонуємо Житомирської області спробувати цей проект. До речі, ізраїльська фірма на 90% сама його фінансує, - говорить нардеп Валентин Зубов.

Запропоноване будівництво заводу з переробки твердих відходів дозволить переробляти все сміття, яке накопичується в населених пунктах, розташованих у 30-кілометровій зоні заводу. З отриманих матеріалів можна виготовляти біогаз, добрива, будматеріали, електроенергію. Остаточне рішення має бути ухвалене після того, як робоча група вивчить це питання і дасть свої рекомендації.

Мер Житомира Володимир Дебой погоджується з тим, що Житомиру необхідно підприємство з утилізації та переробки сміття. За приблизними підрахунками сьогодні в місті щодня з'являється близько 100 тонн сміття. Це офіційні цифри. Насправді ж його значно більше. Говорячи про співпрацю Володимир Дебой, зазначив:

 - Для нас головною умовою будуть терміни будівництва і реальне будівництво. Таким чином необхідно для нас поставити техвимоги, які ми повинні забезпечити вам і відповідно розуміти що ви можете нам забезпечити в цьому проекті. Прикро згадувати, але за попередні роки ми мали десятки проектів і вони не виконувалися.

Зі свого боку Володимир Дебой пообіцяв усіляку підтримку щоб запропонований проект з будівництва сміттєпереробного заводу було завершено якомога швидше.






Поділитись

Новини по темі: