До України прибула партія небезпечного авокадо, в якому виявили кадмій.
Про це повідомила Держпродспоживслужба Івано-Франківської області.
Служба отримала повідомлення через систему швидкого оповіщення по харчових продуктах та кормах (RASFF) від 04.08.2023 р. №2023.4661-fup3 стосовно виявлення кадмію в авокадо з Перу (виробник: Agro San Jacinto S.A.C.), що експортувалось з Польщі (оптовик: RK-Impex.PL SP.ZOO, Przemysl) до України (отримувач: ТОВ «Вподобайка», площа Десятого Квітня 1, к. 52, м. Одеса, 65009).
Оператори ринку, що здійснюють обіг, попереджені про необхідність вилучити небезпечну партію авокадо з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, що передбачено ч. 3 ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів.
У разі виявлення в обігу цієї продукції слід повідомити Головне управління Держпродспоживслужби або звернутись до територіального управління.
Небезпека кадмію та симптоми отруєння
У разі потрапляння в організм речовини кадмію завдають шкоди травній та дихальній системі, а також вражають нервову систему. Отруєння пилом або парами окису кадмію може мати гостру і навіть хронічну форму.
За гострої форми симптоми виникають через 10-36 годин, в окремих випадках через 30-120 хвилин.
Розвиваються ознаки гострого бронхіту або трахеобронхіту, сильний судомний кашель, синюшність і задишка.
Після цього зяʼвляється бронхопневмонія і набряк легенів. У разі отруєння через травний тракт спостерігаються порушення в роботі системи травлення.
Хронічна форма отруєння можлива у разі постійного накопичення речовини в організмі. На початкових етапах інтоксикація виражається слабо, людина страждає від слабкості і сонливості. За подальшого накопичення кадмію в організмі страждає більшість органів і систем.